Home Novosti BiH DODIK DOBIO ULTIMATUM: Mora priznati Christiana Schmidta, ukoliko odbije bit će izolovan?

DODIK DOBIO ULTIMATUM: Mora priznati Christiana Schmidta, ukoliko odbije bit će izolovan?

Schmidt, čak i ako mu to možda i nije bio glavni cilj, s Dodikovom anti-kampanjom dobija na važnosti i potencijalnoj moći.

Milorad Dodik dobio je rok da do novembra razriješi sve svoje dileme i prizna Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika.

Ukoliko to odbije, suočit će se s evropskom izolacijom, saznaje politicki.ba iz diplomatskih izvora.

Prema diplomatskim izvorima, Zapad je sve nervozniji zbog Dodikove kampanje protiv visokog predstavnika.

Nervoza je posebno izražena u njemačkim političkim krugovima.

Čini se da je Dodikova kampanja čvrsto ujedinila njemačke političke snage iza Christiana Schmidta.

Iako je on visoki funkcioner Kršćanske socijalne unije (CSU), sestrinske stranke partije Angele Merkel, Kršćansko-demokratske unije (CDU), iza njega su stali i socijaldemokrati (SPD) i Zeleni.

Posebno ovi zadnji insistiraju na tome da je Schmidt legalan i legitiman visoki predstavnik i da njegov osporavanje predstavlja direktan udar na Dejtonski sporazum, zbog čega Evropska unija treba uvesti sankcije Dodiku.

Svjestan toga, on se odlučio na svojevrsnu evropsku turneju, kako bi preduprijedio takav potez.

Dok Zeleni, te SPD i CDU/CSU sa svoje strane lobiraju po evropskim institucijama za jednu ovakvu odluku, Dodik nastoji dobiti podršku tradicionalnih antievropljana.

Zato i ide na sastanak s Viktorom Orbanom.

U Budimpešti se nada da će dobiti Mađarsku na svoju stranu, protiv sankcioniranja EU.

Dodik je već ranije nastojao ishoditi da ga posjeti Oliver Varhelyi u Banjoj Luci i izvuče iz ćorsokaka u koji je upao kampanjom protiv Schmidta. No, to se nije desilo.

Izostanak “spasiteljskog” pohoda komesara za proširenje već je više nego indikativan i odražava u određenoj mjeri i poziciju Mađarske.

Sada, odlaskom u Budimpeštu, a planirao je i još neke susrete s evropskim (ekstremnim) desničarima, Dodim nastoji barem unijeti pometnju u diplomatskim krugovoma EU.

To samo dodatno ide naruku Schmidtu i političkom establišmentu koji stoji iza njega, jer pozicionira Dodika upravo tamo gdje oni žele.

S druge strane, politički lider bosanskih Srba nada se da će izbori u Njemačkoj, te potom Francuskoj, olakšati pritisak na njega, ali i Srbiju.

Režim Aleksandra Vučića – makar deklarativno – nije tako rigidno protiv Schmidta.

Sam je Vučić najavio da će se susresti s novim visokim predstavnikom, dok Dodik kategorički odbija i pomisao da Schmidta prizna. On ga naziva “turistom u BiH” i nelegalnim i nelegitimnim, “nepostojećim visokim predstavnikom”.

Prema anketama javnog mnijenja, SPD i Zeleni su najvjerovatnija kombinacija za sastavljanje nove vlade Njemačke.

I ne zna se ko je snažnije protiv Dodika od te dvije stranke.

Visoka funkcionerka Zelenih Viola von Cramon Taubadel je više nego otvoreno u kampanji protiv Dodika i njegove politike.

Avantura s delegitimiranjem Schmidta postaje sve više bumerang koji prijeti ozbiljnim posljedicama po Dodika.

Kako taj igrokaz duže traje, to su posljedice po njegovog glavnog aktera sve neizvjesnije i potencijalno neugodnije.

Schmidt, čak i ako mu to možda i nije bio glavni cilj, s Dodikovom anti-kampanjom dobija na važnosti i potencijalnoj moći.