Home Novosti BiH DODIK IZGUBIO KONTROLU U PROGRAMU UŽIVO: SCHMIDT JE KAO POLITIČAR ISKOMPROMITOVAN U...

DODIK IZGUBIO KONTROLU U PROGRAMU UŽIVO: SCHMIDT JE KAO POLITIČAR ISKOMPROMITOVAN U NJEMAČKOJ

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da se iza zahtjeva člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za njegovu smjenu “krije i namjera da se nelegitimno izabrani visoki predstavnik Christian Schmidt ojača, da se vrati u orbitu i da se o njemu priča”.

Dodik je rekao da je Schmidt kao političar iskompromitovan u Njemačkoj, a da se u BiH lažno predstavlja, rekavši da ga ne podržava trećina potpisnika Aneksa 10 niti ga je potvrdio Savjet bezbjednosti UN.

Kao takav on je izbor nekoliko zemalja Kvinte, proširene sa nekim zemljama i nama se lažno pokušava predstaviti kao visoki predstavnik. To je problem. Problem je, ako ga prihvatimo kao visokog predstavnika mimo Rezolucije Savjeta bezbjednosti, mi koji smo tretirani kao RS, kao međunarodni subjekt koji je potpisao svih 11 aneksa, bili bi eliminisani kao strana i onda nas niko ništa ne bi pitao – rekao je Dodik za Televiziju “Pink”.
On je rekao da je “kroz Aneks 10 jasno precizirana procedura izbora visokog predstavnika u BiH i da bi, kada bi to bilo zanemareno, sutra mogli da Srpskoj nametnu šta hoće”.

Prema tome, mi ne smijemo dopustiti da se prihvati bilo kakva kvalifikacija Schmidt kao visokog predstavnika. Bakir Izetbegović i ovi žele da ga imaju, jer oni su doživjeli sve visoke predstvnike koji su radili u njihovom interesu i donosili odluke koje su išle u centralizaciju BiH. Tako da je 83 ovlašćenja koje je RS imala po Dejtonu razgrađeno, preneseno na nivo BiH i nama se sad nameće kao takvo – rekao je Dodik.
Na pitanje kome konkretno smeta Milorad Dodik, on je odgovorio da politika koju vodi, prije svega, smeta unitarnoj državnoj ideji kod Bošnjaka i nekih zapadnjaka, odnosno Amerikanaca i jednog dijela Evropljana koji smatraju da RS treba pretvoriti u praznu ljušturu, a BiH će biti neki međunarodni pravni subjekt.

On je rekao da je koncept da Srbi imaju svoju rezervnu državu – ne traje samo u vremenu od kada je Dodik nego traje vijekovima od, Turaka, preko Austrougarske.

I Hitler je govorio da jedino Srbi mogu da imaju državotvorni kapacitet i treba da se spriječi da stvore jaku državu na Balkanu. Kada vidimo da smo do sada imali tri visoka predstavnika iz germanskog svijeta, a četvrtog pokušavaju da nemetnu, onda se vidi koliki je tu njihov interes. Suština je da BiH ostane pod uticajem germanskog faktora – rekao je Dodik.
U osvrtu na izmjene Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida, koje je pred odlazak nametnuo Valentin Inzko, Dodik je rekao da “nigdje u bonskim ovlaštenjima ne piše da visoki predstavnik ima pravo da nametne zakon”.

On je naveo da su muslimani i sudstvo BiH to prihvatili i naglasio da u BiH sada ništa nije drugačije od vremena iz kog potiče krilatica – “kadija te tuži – kadija ti sudi”.

O posjeti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erogana BiH, Dodik je rekao da je Turska zasigurno velika zemlja, a Erdogan veliki lider i da su oni aktivno prisutni na ovim prostorima, što zbog politike neoosmanizma – vraćanja Turske na sva stara područja, koju je utemeljio njegov prethodnik, što zbog emotivnih i personalnih razloga Erdogana kome je Alija Izetbegović kada je bio bolestan “u amanet nešto dao BiH”.

Otišao je na grob tog čovjeka, koji je njemu nešto u amanet dao, a kasnije tokom dana ja sam u razovoru s njim rekao da je najbolja politika za BiH mirna desolucija i da je nešto što nije amanet koji on treba da provede – rekao je Dodik.

Previous articleNE MIRIŠE NA DOBRO: Privedena i saslušana sandžačka učiteljica zbog himne “Ja sin sam tvoj”
Next articleŠEKI RADONČIĆ SLUTI NAJGORE: “Cilj je hapšenja Đukanovića! Nakon Crne Gore GLAVNA META je Bosna i Hercegovina, pod dirigentskom palicom….”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.