Home Novosti BiH DODIK NA MUKAMA: Republici Srpskoj trećina novca od MMF-a, ništa od 38...

DODIK NA MUKAMA: Republici Srpskoj trećina novca od MMF-a, ništa od 38 posto koje je očekivao

Centralnoj banci BiH je upućena i instrukcija za doznaku sredstava sa tehničkim detaljima banke na koju se isplata treba izvršiti.

Međunarodni monetarni fond je, u pismu u kojem smo informisani o tome da se odobravaju Sepcijalna prava vučenja (SDR) u ukupnom iznosu od 305 miliona eura, naveo da se sredstva raspoređuju između enititeta i eventualno Brčko Distrikta, kazali su iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

S obzirom na to da Brčko Distrikt nije uvršten u Memorandum o razumijevanju od 30.06.2016. godine, u kojem su definisane nadležnosti koje proizlaze iz članstva BiH u MMF-u, a u čijoj je tački 4. definisano da se sredstva dijele između dva entiteta, nije postojala potreba sazivanja Fiskalnog savjeta BiH kako bi se odlučivalo o raspodjeli pomenutih sredstava.

Prema ovom Memorandumu, omjer raspodjele je određen prema kvotama članstva u MMF-u, tj. 2/3 Federacija BiH i 1/3 Republika Srpska, dodali su iz entitetskog ministarstva.

“Centralna banka Bosne i Hercegovine je danas poslala dopis kojim je zatraženo da se Ministarstvo finansija Republike Srpske izjasni da li je saglasno sa ovim načinom raspodjele. Ministarstvo finansija je u toku dana poslalo odgovor Centralnoj banci da smo saglasni sa raspodjelom iz Memoranduma o razumijevanju od 30.06.2016. godine, na osnovu kojeg Republici Srpskoj pripada 200.846.783 KM”, kazano je za N1.

Centralnoj banci BiH je upućena i instrukcija za doznaku sredstava sa tehničkim detaljima banke na koju se isplata treba izvršiti.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske su navedena sredstva planirali uvrstiti u predstojeći rebalans Budžeta Republike Srpske na kojem se trenutno intenzivno radi, dodali su iz ovog Ministarstva.

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ranije je rekao kako entitetu Republika Srpska treba pripasti 38 posto novca od tranše pomoći MMF-a.