Home Novosti BiH DODIK PONOVO NEGIRAO GENOCID U SREBRENICI: “Sve je to laž. Bošnjaci genetski...

DODIK PONOVO NEGIRAO GENOCID U SREBRENICI: “Sve je to laž. Bošnjaci genetski mrze Srbe”

Za stradanja Srba je okrivio politiku “od Paga i Jadovnog preko Jasenovca” a onda izjavio da su Bošnjaci krivi za posljednji rat u BiH.

Predsjednik entiteta RS i lider SNSD Milorad Dodik u subotu, 6. jula je vrijeđao Bošnjake tvrdeći da “genetski mrze Srbe”, a tvrdio je i kako je novi glavni sekretar NATO-a Mark Rutte izjavio da je Srebrenica “najveća prevara u historiji”.

Nove i stare laži samoproglašeni vožd iz Laktaša izrekao je u Bratuncu tokom komemoracije posvećene Srbima koji su na tom području ubijeni tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Za stradanja Srba je okrivio politiku “od Paga i Jadovnog preko Jasenovca” a onda izjavio da su Bošnjaci krivi za posljednji rat u BiH. Kako tvrdi Dodik “Bošnjaci su u istočnu Bosnu planski doseljeni samo da bi se razdvojilo Srbe s dvije obale Drine”.
A, slične neistine izgovorio je i srbijanski premijer Miloš Vučević. On naime smatra da su “zločini nad Srbima u istočnoj Bosni nastavak genocidne politike usmjerene protiv Srba”.

“Željeli su nas kazniti zato što smo se naselili na obje obale Drine, jer po njima je Drina granica istočne i zapadne hemisfere. Zato su nas klali, ubijali, raseljavali i u Prvom, i u Drugom, i u posljednjem ratu”, kazao je Vučević.
Dodik je i ovaj događaj “iskoristio” za negiranje genocida u Srebrenici kazavši kako je “sve to tek golema laž”.

Podsjetimo, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je krajem jula 2021. godine donio odluku o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čime se kažnjava i negiranje ratnih zločina te genocida u Srebrenici.
Između ostalog, u izmjenama se navodi:

“Tko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.