Home Novosti BiH “SVE JE TO SAMO IGRA”: Ramiz Salkić objasnio kako Vučić “smiruje Dodika”...

“SVE JE TO SAMO IGRA”: Ramiz Salkić objasnio kako Vučić “smiruje Dodika” (VIDEO)

Ovo je jedna vrsta kontinuiteta i sadržava sve oni što se radi u javnom prostoru

Svesrpski sabor je još jednom pokazao kakav je odnos političara iz manjeg bh. entiteta RS i Srbije. Za njijh je ovaj manji bh. entitet država te na svaki način pokušavaju to i potvrditi. Zbog toga su česte uzajamne posjete između zvaničnika bh. entiteta RS i Srbije

Zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić izjavio je za televiziju Hayat da se “ovakva politika prema Bosni i Hercegovini naslanja se na neke dokumente od ranije, kako se odositi na BiH”

“Ovo je politika prema BiH. Naslanja se na neke dokumente od ranije kako se odositi na BiH. Mi se možemo referirati na Memorandum ali i na strateške ciljeve koji su davali smjernice političarima u Srbiji i RS kako se ponašati prema BiH. Ovo je jedna vrsta kontinuiteta i sadržava sve oni što se radi u javnom prostoru. Ovo je i poljedica nereakcije međunarodne zajednice ali i to da Srbija odustaje od Daytona grleći RS”, ističe Salkić.

Salkić govori kako navodno Vučić smiruje Dodika a da je sve to zapravo dobro osmišljena igra koja dolazi iz kuhinje SPC i Vučića.

“Dodik malo govori emotivnije i kaže poneku riječ više. Onda se vidi kako Vučić njega smiruje. Kao on nije zadovoljan saborom a zapravo sve se radi prema tome a sve to dolazi od SPC i Vučića. Deklaracija i politika u u Srbiji posmatraju RS kao državu i tako je tretiraju kroz ovaj dokument. Vidite da nema nikakvih kontakata institucija Srbije i BiH. Vućić nema kontakata sa BiH te se zadovoljavaju se sa kontaktima iz RS”, poručuje Salkić.

Na sve ovo kaže Salkić blage su reakcije političkih partija. Ističe kako je samo SDA nakon svega dala neek analize u ovom pogledu. Naveo je da odnos Trojke prema Dodiku pogrešan te da očekuje bosansko jedinstvo.

“Zabrinut sam blagim reakcijama. Samo je SDA prije nekoliko dana usvojila neke analize. One stranke iz koalicije kažu da će sve to proći. Trojka kaže treba ignorisati ono što Dodik radi. Volio bih da imamo svebosanako jedinstvo da se definišu crvene linije koje se ne smiju preći. Neku noć ove političke partije nisu došle na tu Konvenciju je li zbog straha ili nečega drugog ne znam”, govori Salkić.

Visoki predstavnik ima ovlaštenja da reaguje kada se narušava Daytonski sporazum. U posljednje vrijeme Christian Schmidt izdaje saopštenja u kojima izražava zabrinutost za političku situaciju u našoj zemlji.

“Mi ne vidimo ništa od njegove spremnosti i saopštenja. Mi smo ui ovoj situaciji jer raniji VP nisu radili svoj posao. Oni su ih ohrabrili time što nije bilo ozboljnih posljedica po političare i RS. Jedino SAD rade u tom smjeru. Međunarodna zajednica je saučesnik u svemu tome”, poručuje Salkić.

NSRS je na svojoj posljednjoj sjednici usvojio nacrt zakona kojim bi vratio himnu ‘Bože pravde’ i grb dvoglavog orla koji su proglašeni neustavnim.

“Ovo je nacrt zakona i to ide u javnu raspravu. Ne može se reagirati dok zakon ne dođe u promjenu. To je jasno krivično djelo. Moramo biti sjesni da je upravo NSRS troši novce na neusatvno obilježavanje RS. Da imamo institucije koje rade posao ne bi ovo proživljavali. Niko ne bi to vraćao što je proglašeno diskriminatorno. Tužilaštvo ne radi svoj posao ali zato ovi rade svoj posao”, poručio je Salkić