Home Novosti BiH DODIK SE PRAVDA, POTPISAO ISTI DOKUMENT KAO I ANA BRNABIĆ: “Nikakve priče...

DODIK SE PRAVDA, POTPISAO ISTI DOKUMENT KAO I ANA BRNABIĆ: “Nikakve priče o NATO integracijama ne postoje, to je predviđeno za Gruziju i…”

Opozicija u Republici Srpskoj Dodikov potpis na tursku Deklaraciju ne doživljava olako.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine potpisao je jučer zajedničku Deklaraciju u kojoj, između ostalog, stoji opredijeljenost zemalja potpisnica za saradnju s NATO-om. Postupak nije prošao neprimijetno.

Nakon Recepa Tayyipa Erdogana, potpis na Deklaraciju stavili su, među ostalima kako Ana Brnabić, tako i Milorad Dodik. U poglavlju “Europska i euroatlantska vizija”, sudionici priznaju predanost i doprinos NATO-a stabilnosti i sigurnosti u regiji. Te su pozdravili podršku koju ovaj vojni savez pruža partnerima u regiji.

“Ono što je sigurno i narod u RS-u ne mora uopšte o tome da brine nikakve priče o NATO integracijama ne postoji. Čak su i strukture NATO saveza rekle u onoj velikoj Deklaraciji da je za BiH predviđena saradnja, ne integracija. Integracija je predviđena za Gruziju i ne znam koju još zemlju tamo”, tvrdi Milorad Dodik, piše N1.

No, opozicija u Republici Srpskoj Dodikov potpis na tursku Deklaraciju ne doživljava olako. Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović optužuje da Milorad Dodik i ovim potezom potvrđuje da ide utabanim stazama ka NATO članstvu. A Mirko Šarović ga pak naziva lažnim patriotom…

“Potpisivanjem opredjeljenosti za NATO Dodik je još jednom pokazao da pod njegovim vođstvom Republika Srpska čvrsto gazi putem članstva u NATO. Od osobe koja je navodno izričito bila protiv NATO integracija. Na čemu je godinama kupio političke poene… Sada imamo glavnog aktera i promotera NATO”…

“I šta sad jednom Šaroviću i Borenoviću, ne znam ni ja kome više, o tome objašnjavati. Tu je bila i Srbija, koja isto ima neutralan stav o tome. Zar neko misli da bi Srbija to učinila. Srbija je isto podržala ovu Deklaraciju”, ističe Milorad Dodik.

Istovremeno, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović o najvećem vojnom savezu sve najbolje. Zadovoljan što je saradnja s NATO istaknuta u Deklaraciji s posebnom pažnjom. Članstvo je, poručuje, ključni cilj BiH. A državni zastupnik, Damir Arnaut napominje kako kadrovi SNSD-a imaju historiju saradnje s NATO-om.

“Ja se nadam da će oni jednostavno shvatiti realnost, a to je da je ovo NATO prostor. Da ovdje Rusija ne može ostvariti te svoje neke geostrateške ciljeve. Osim eventualno potkusurivanja u smislu nekih ustupaka u nekim drugim dijelovima svijeta koji su njoj bitni. Da ih ne spominjem. Ali ti dijelovi svijetu su prilično daleko od nas”, zaključuje Arnaut.

Ono što potpisnici Deklaracije iz Antalije ne spore jeste oprediljenost ka integraciji u Evropsku uniju. No, za zajednički sastanak koji su članovi Predsjedništva trebali imati s visokim predstavnikom, Josepom Borellom, nije bilo vremena. Ipak, Šefik Džaferović ga je, u prolazu, tvrdi, upoznao sa situacijom u BiH.

(SB)