Home Novosti Srebrenica poljuljala vladu u Podgorici, iz Srbije prijete zabranom ulaska

Srebrenica poljuljala vladu u Podgorici, iz Srbije prijete zabranom ulaska

Iz Beograda stižu oštre reakcije na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u parlamentu Crne Gore, posebno na treću tačku Rezolucije kojom se zabranjuje negiranje ili umanjivanje genocida. Iako je predsJednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Srbija neće vrIJeđati one koji su glasali za Rezoluciju, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da su se oni koji su glasali za rezoluciju “ispisali iz Srba”.

Nije očekivao to od onih, kaže Aleksandar Vučić, koji su nam uvijek bili najbliži.

“Naše je da narodu u Crnoj Gori kažemo da smo uvijek bili sa njima i da ćemo uvijek biti s njima, da mi bliže nemamo, da nikada niko neće moći da nas razdvoji, ali da ćemo prema onima koji su donosili političke odluke samo da bi napakostili Srbiji i da bi učinili nešto protiv Srbije umjeti da se odnosimo baš onako kako to zaslužuju”, naveo je Vučić.

Vučić kaže da očekuje nove rezolucije.

“Građani Srbije, narode. Glavu gore. Imat ćemo još rezolucija u regionu. I sve će biti prepisane britanske rezolucije iz Vijeća sigurnosti. I svi će da govore kako to nije upereno protiv srpskog naroda, a svima vam je jasno zbog čega i protiv koga su donesene”, dodao je Vučić.

Vulin želi zabraniti ulazak u Srbiju

Korak dalje ide ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

“Predsjednik Vučić nije čovjek koji zabranjuje, ali tražit ću od njega da se onima koji su glasali za rezoluciju zabrani ulazak u Srbiju. Neka svoje porodice dobro raspoređene po Beogradu, viđaju u Crnoj Gori”, smatra Aleksandar Vulin.

U međuvremenu, koalicioni partneri u Vladi Crne Gore nastavljaju sa međusobnim optužbama. Premijer Zdravko Krivokapić je u Beču na samitu, ali više na Twitteru i u raspravi sa Demokratskim frontom.

“Dužan sam građanima Crne Gore saopćiti punu istinu o onome što se događalo i događa iza kulisa napada Demokratskog fronta na Vladu Crne Gore: DF zajedno sa DPS i njenim bivšim koalicionim partnerima najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore”, naveo je Krivokapić.

Upućena i izvinjenja Srbiji

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže za RTS da su upravo Krivokapić, Bečić i Abazović ti koji prave dogovore sa poraženim DPS-om Mila Đukanovića.

“Glasanje za rezoluciju koju nije usvojio ni parlament BiH, doživljavamo kao tešku izdaju Zdravka Krivokapića, kao i onih drugih predstavnika za koje je glasao srpski narod. Taj srpski narod je dominantno doprinjeo smjeni vlasti Mila Đukanovića”, naglasio je Andrija Mandić.

Milan Knežević se, ipak, izvinio Srbiji zbog deklaracije.

“Iako sam glasao protiv te rezolucije, osjećam izvjesnu vrstu sramote i da želim da se izvinim Srbiji i srpskom narodu jer smatram da jučerašnja odluka parlamenta nije stav većinske Crne Gore”, kaže Knežević.

“Crna Gora se raspada iznutra”

Predsjednik upravnog odbora podgoričkog Centra za monitoring i istraživanje Zlatko Vujović, navodi da se Vlada Crne Gore raspala iznutra, i da je samo pitanje izbora trenutka kada će to biti ozvaničeno.

“Da u jednoj takvoj situaciji ne bi odgovaralo DF-u da se vanredni izbori poklope sa izborima u Srbiji. U tom slučaju, gospodin Vučić ne bi mogao pružiti onoliku medijsku, logističku i svaku drugu podršku kao što je to radio naprimjer, u vrijeme izbora u Nikšiću, ili tokom parlamentarnih izbora 30. augusta. Tako da je to sada igra nerava, svima je jasno da ova Vlada ne može opstati. Svima je jasno da će se desiti novi izbori, a borba se vodi da se utječe na termin izbora u zavisnosti od interesa raznih aktera”, rekao je Vujović.

Za Rezoluciju o Srebrenici je glasalo 55 zastupnika, 19 je bilo protiv, dok je suzdržanih bilo sedam. Osim 40 zastupnika opozicije, za su glasali i zastupnici Demokrata, pokreta URA, Demosa, Civisa, ali i Branka Bošnjak iz Pokreta za promjene koji je dio Demokratskog fronta.

(N1)