Home Novosti Dodik žestoko napao Turković nakon njenog govora u Ujedinjenim nacijama

Dodik žestoko napao Turković nakon njenog govora u Ujedinjenim nacijama

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da Savjet bezbjednosti UN “nije izabrao visokog predstavnika jer, kako se moglo vidjeti, nije bilo konsenzusa za njegov izbor u okviru tog tijela, koje je po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedino ovlašteno da odlučuje o imenovanju visokih predstavnika”.

Dodik je kazao da se “stoga ne može govoriti o legitimitetu visokog predstavnika u BiH kojeg nameću određene države mimo odredaba propisanih Dejtonskim sporazumom”.

Upitan da prokomentariše obraćanje ministrice inostranih poslova u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Bisere Turković na sinoćnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, Dodik je istakao da je “njenim antiustavnim ponašanjem pred Savjetom bezbjednosti Predsjedništvo BiH degradirano, dok je njegova Ustavom zagarantovana pozicija uništena”.

“Bisera Turković ni juče pred Savjetom bezbjednosti UN nije bila ministar inostranih poslova u Savjetu ministara, već izaslanik bošnjačke politike koju u Predsjedništvu zastupaju čak dva člana. Gospođa Turković je, moljakajući za nastavak protektorata u zemlji u kojoj je ministar, prevazišla Biseru koja je iz svijeta donosila urme dok su građani BiH iz Srbije dobijali vakcine i spasavali gole živote”, konstatovao je Dodik.

Na sjednici Savjeta bezbjednosti, koja je održana sinoć, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Rusija nije saglasna sa imenovanjem Cristiana Schmidta za novog visokog predstavnika i da ono nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira.

Nebenzja je rekao i da ministrica inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Bisera Turković nema zakonsko pravo da govori u ime sva tri naroda u BiH pred Savjetom bezbjednosti, već da je iznijela lično mišljenje.

Ruski ambasador je podsjetio da su zemlje članice Savjeta bezbjednosti dobile pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojem se navodi da Turkovićeva nema zakonsko pravo da govori u ime svih strana.

(N1)