Home Novosti JADRANKA KOSOR O PONOVLJENOJ PRESUDI: “STANIŠIĆ i SIMATOVIĆ zaslužuju doživotnu kaznu zatvora...

JADRANKA KOSOR O PONOVLJENOJ PRESUDI: “STANIŠIĆ i SIMATOVIĆ zaslužuju doživotnu kaznu zatvora poput Mladića, BILI SU DIO elitne i ZLE MAŠINE MILOŠEVIĆA”

Govoreći o donošenju presude, kaže da ovo danas ima puno simbolike, jer je to definitivno kraj tog suda za koji smo se, ističe, svi odlučili.

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor gostovala je u “Novom danu” N1 i komentirala ponovljeni postupak u Den Haagu protiv srbijanskih obavještajaca Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija, optuženih za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995. godine.

Govoreći o donošenju presude, kaže da ovo danas ima puno simbolike, jer je to definitivno kraj tog suda za koji smo se, ističe, svi odlučili.

“Moguće je da to danas ne bude konačno, jer se očekuju žalbe i još jedna rasprava. Teško je prognozirati što se može dogoditi s obzirom na prvostupanjsku presudu u onom prvom suđenju. Oni zaslužuju doživotnu kaznu zatvora poput Mladića. Oni su kao obavještajci bili elitni dio te zle mašine Miloševićeve u ostvarenju ideje velike Srbije”, rekla je Kosor.

Ako je Mladić upravo zbog činjenice etničkog čišćenja dobio doživotni zatvor, onda bi to trebali i Stanišić i Simatović, smatra.

Međunarodni krivični sud u Haagu, nažalost, nije ostvario onu svrhu koju smo očekivali, smatra Kosor, a to je suočavanje sa historijskim činjenicama i zatvaranje te ratne knjige.

“Mi smo suočeni ponovno s činjenicom da mnogi na ovim prostorima zapravo sve one koji su osuđeni u Haagu dijele na naše i njihove zločince. U Haagu se nije sudilo narodima, u Haagu se nije sudilo državama, tamo se sudilo pojedincima”, kazala je Kosor.

“Nama na ovim prostorima je mnogima sve jasno. Nažalost, postoje još mnogi u političkim prostorima kojima je jasno, ali to ne žele priznati. Zatvaranjem mehanizma Međunarodnog kaznenog suda neće se taj odnos sa prošlošću poboljšati, nego će se i dalje negirati npr. genocid u Srebrenici.

Ja sam bila šokirana da neki dužnosnici u BiH nisu uopće reagirali, tu mislim na predsjednika HDZ-a BiH da kaže da je to pravedna presuda, Mladić je zločinac. Mladić je pobio muslimane u Srebrenici, ali on je odgovoran za brojne zločine u Hrvatskoj. Takozvane političke elite imaju potpuno drugačiji pristup mehanizmu Međunarodnog kaznenog suda”, dodaje.

(SB)

Previous articleDodik žestoko napao Turković nakon njenog govora u Ujedinjenim nacijama
Next articleOVO I DODIK TREBA DA ZNA; CRNADAK PODVUKAO: “Nije kriva Bisera Turković nego SNSD”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.