Home Novosti BiH DODIKOV DELEGAT U PARLAMENTU BiH DAO SKANDALOZNO OBJAŠNJENJE: Evo zbog čega SNSD-ovci...

DODIKOV DELEGAT U PARLAMENTU BiH DAO SKANDALOZNO OBJAŠNJENJE: Evo zbog čega SNSD-ovci NISU OSUDILI ČETNIČKO ORGIJANJE u Višegradu

”Ono što se moglo pročitati u medijima je da je jako puno pažnje dato jednoj pojavi za koju smatram da jedino treba privući pažnju policijskih agencija ukoliko je bilo incidenata. Bilo koga ko je proizveo takvu situaciju, treba u skladu sa zakonom procesuirati”, dodao je on.

Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, kazao je da je Dom naroda odbio osuditi okupljanje četnika u Višegradu jer, kako je kazao, nije bilo relevantnih informacija o ovom događaju.

Podsjećamo, delegati HDZ BiH, SNSD-a i SDS-a danas su na sjednici Doma naroda odbili da osude skup ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu koji se dogodio u subotu.

Pored izbora nove sekretarke, delegati danas nisu htjeli u dnevni red sjednice uvrstiti osudu okupljanja u Višegradu Ravnogorskog pokreta, a protiv je glasalo pet delegata iz Kluba Srba te četiri delegata u Klubu Hrvata.

”Nemamo relavantne informacije, nema nikakvih problema da Dom naroda razmatra ukupnu bezbjednosnu situaciju kada nadležno Ministarstvo dostavi informaciju i stavove nadležnih agencija”, rekao Prodanović za N1.

Potom je dodao da ovakvi događaji trebaju privući pažnju policije ukoliko je bilo incidenata.

”Ono što se moglo pročitati u medijima je da je jako puno pažnje dato jednoj pojavi za koju smatram da jedino treba privući pažnju policijskih agencija ukoliko je bilo incidenata. Bilo koga ko je proizveo takvu situaciju, treba u skladu sa zakonom procesuirati”, dodao je on.

Prema njegovom mišljenju, korektno bi bilo da nadležne institucije dostave izvještaje.

”Smatram da bi Ministarstvo sigurnost, Obavještajno – sigurnosna agencija, SIPA i nadležne policijske insitucije iz Republike Srpske dostave informaciju na osnovu koga bi se zauzeo stav. Ako Tužilaštvo ima informacije, treba ih proslijediti Sudu koji bi potvrdio eventualnu optužnicu zbog govora mržnje i prijetnji. Mi iz SNSD-a smatramo da bi trebalo imati obazriv stav prema događajima koji izazivaju uznemirenost. Na tom skupu nije postojao bilo koji politički predstavnik iz Republike Srpske, mediji iz Republike Srpske su apsolutno ignorisali takav slučaj. Smatram da bi bilo korektno da nadležne institucije dostave izvještaj. Ja sam protiv bilo kakve ikonografije i protiv toga sam da bilo ko izaziva netrpeljivost i da se sankcioniše u skladu sa zakonom”, poručio je on.

On je komentarisao i napad na Azrina Hodžića u Prijedoru. Rekao je kao građanin nikada ne bi uradio ništa slično.

”Kao građanin takav postupak nikada u komunikaciji s bilo kim ne bih preuzeo, da ja dijelim pravdu i uklanjam nečija obilježja. Bilo bi dobro kada bismo mi u Bosni i Hercegovini napravili potez koji bi bili od interesa svih”, potcrtao je Prodanović.