Home Novosti BiH DODIKOVE LAŽI SU DANAS PALE U VODU: Bosanski Srbi zainteresovani za angažman...

DODIKOVE LAŽI SU DANAS PALE U VODU: Bosanski Srbi zainteresovani za angažman u Oružanim snagama BiH, evo preciznih podataka

Čini se da vijest iz kasarne „Zaim Imamović“ demantuje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je u proteklo vrijeme često isticao kako su bosanski Srbi nezainteresovani za službu u OS BiH, prenosi “Danas”.

– Od 228 kandidata koji su danas primljeni u vojnu službu 26. klase vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) 64 su bosanski Srbi, njih 105 su Bošnjaci, a 58 iz reda hrvatskog naroda, dok je jedna osoba iz reda ostalih, prenosi srbijanski list “Danas”.

Dodaju, da su među primljenima u službu čak 33 žene što, ističu, predstavlja najveći broj žena u jednoj klasi od formiranja Centru za osnovnu obuku pri kasarni „Zaim Imamović“ u Pazariću do danas.

Kako se navodi, na konkurs OS BiH za obuku u trajanju od osam nedelja na kojem se tražilo 300 vojnika prijavilo se čak 1.007 kandidata od čega 380 Srba i 555 Bošnjaka.

Čini se da vijest iz kasarne „Zaim Imamović“ demantuje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je u proteklo vrijeme često isticao kako su bosanski Srbi nezainteresovani za službu u OSBiH, prenosi “Danas”.

Podsjećamo, tri dana pre nego što će u Narodnoj skupštini entiteta BiH Republika Srpska biti usvojeni Zaključci u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti sa BiH na RS ( u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama, u oblasti odbrane i bezbjednosti), Dodik je u Beogradu na tribini o temi „Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti“ kazao da je već napisan zakon o vojsci RS.

„Od Oružanih snaga BiH nemamo ništa, tamo Srbi ne idu, fali 40 odsto Hrvata, a muslimani hoće da popune te kvote. Budžetska stavka u budžetu BiH je najveća za Oružane snage, iznosi 370 miliona, koja, realno rečeno, nije nikakva vojska, ali je veliki potrošač“, rekao je Dodik.

Kada su 10.decembra u Skupštini RS usvojeni zaključci Dodik je iznio tri opcije za oružane snage: “Umanjenje njihovog kapaciteta, zakon o vojsci Republike Srpske ili zakon o demilitarizaciji Republike Srpske“.

Tri dana kasnije, 16.decembra na božićnom prijemu koji je organizovao lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BIH Dragan Čović, Dodik će reći da nema potrebe za formiranjem VRS ako se u OS BiH uspostavi vojna struktura, u kojoj će ravnopravo biti zastupljeni predstavnici sva tri naroda i u kojoj niko neće biti dominantan. Ocijenio je da značajan procenat Hrvata ne želi da ide u OS BIH i da ne može da popuni kvote koje pripadaju Hrvatima, dodavši da je slična situacija i sa Srbima.

„Doći ćemo u poziciju da će neko u nekom trenutku isforsirati da to popune Bošnjaci, što nije dobro“, rekao je Dodik, ističući da je njegovo primarno zalaganje demilitarizacija BiH.

Prema odluci Predsjedništva BiH, Oružane snage BiH koje su uspostavljene 2006. imaju do 10.000 aktivnih vojnika, oficira i podoficira, pri čemu je, u skladu sa popisom stanovništva iz 1991, za Hrvate rezervisano nešto manje od 20 odsto pozicija, za Srbe oko 33, a za Bošnjake 46 odsto.