Home Novosti DRAGAN ČOVIĆ ZATRESAO DRŽAVU: “SNSD, HDZ, SDP, NiP i NS nemaju ništa...

DRAGAN ČOVIĆ ZATRESAO DRŽAVU: “SNSD, HDZ, SDP, NiP i NS nemaju ništa protiv našeg prijedloga Izbornog zakona!” (VIDEO)

Na pitanje kakve su reakcije na prijedlog HDZ-a o izmjenama izbornog zakona, da li taj prijedlog nekome smeta, Čović je kazao da HDZ-u, SNSD-u, SDP-u, NiP-u i NS-u ne smeta ništa.

Lider HDZ-a Dragan Čović gostovao je večeras u programu mostarske HB televizije gdje je govorio o svim aktuelnim temama, sa posebnim osvrtom na nedavne pregovore u Bakincima kod Laktaša te odnosima unutar vladajuće koalicije.

Komentarisao je i aktuelne razgovore vladajuće koalicije oko promjena izbornog zakona te prijedlozima koje je HDZ uputio a koji za rezultat imaju stvaranje “plutajućeg” trećeg entiteta.

Čović je istakao da je Konaković bio prvi koji je kazao da Hrvatima ne trebaju drugi da biraju člana Predsjedništva BiH.

“Prvi koji je to rekao i u Neumu prije tri godine a i posljednjih dana je bio najkonstruktivniji kada smo pravili dogovor. Iskreno, mi smo dogovore vrlo brzo pravili oko svakog zakona pojednačnog – oko proračuna, oko ovog pristupa, definirali datume. Neko se čudi pa kaže kako može do kraja drugog mjeseca. Pa kako ne može… Nije to samo dva mjeseca, to je zadnjih pet godina o čemu pričamo. Sve ovo što mi ovo danas imamo, sve smo to prošli. Sada, hoćemo još pet godina… Nemojmo potcijeniti ovo partnerstvo. Za sobom imamo dokument potpisan, između ostalog i kada je izborni zakon u pitanju. Napisano je: šest mjeseci nakon uspostave vlasti treba usvojiti izborni zakon. Sada smo već u 9 mjesecu. Dovoljno smo tolerirali, tako da, što se tiče nas kao predstavnika hrvatskog naroda, vrlo jasna poruka i to smo iskomunicirali sa međunarodnim predstavnicima. Tu apsolutno nemamo nikakvih problema. Ne moramo čak ni mijenjati ustav ako nemamo dovoljno kapaciteta za to. Mi nismo ni tu u problemima – ako treba promijeniti ustav. Međutim, ja mislim da nemamo kapaciteta za takvo nešto. Onda idemo promijeti ono što možemo promijeniti kroz izborno zakonodavstvo i napraviti korak naprijed.”

Na pitanje kakve su reakcije na prijedlog HDZ-a o izmjenama izbornog zakona, da li taj prijedlog nekome smeta, Čović je kazao da HDZ-u, SNSD-u, SDP-u, NiP-u i NS-u ne smeta ništa.

“Idemo pokušati promijeniti ustav – ako može. Ako ne može – to je jedno od rješenja koje ide u pravcu onoga što će u konačnici, kada ustav promijenimo i kada se dobije sve u ustavu, mi ćemo opet imati ono rješenje. Istina, neće se zvati hrvatski član Predsjedništva već će biti predstavnik hrvatskog naroda i ostalih. Kod Bošnjaka biće predstavnik bošnjačkog naroda i ostalih, kod Srba predstavnik srpskog naroda i ostalih. Tako da bi se zbog onih presuda suda u Strazburu formalno mogao svako kandidirati, ali su instrumenti tako napravljeni da imate na neki način odvlačenje pažnje i predupređivanje potrebe da neko drugi nasrne na hrvatskog člana Predsjedništva. To se Bošnjacima ne može desiti, to se Srbima ne može desiti. To se samo može desiti hrvatskom narodu. Što znači da smo s te strane napravili dodatne uvjete. I oni će ostati i ako se promijeni ustav – potpuno identično. Svi će se naravno moći kandidirati na svakoj listi ali je jasno da će jedan predstavnik biti koji će dominantno ili većinski izglasati Hrvati, drugi Bošnjaci, treći Srbi i to vam je to. Taj prjedlog se može implementirati bez promjena ustava”, kazao je Čović.