Home Novosti BiH DRAMA NA PRESSU U PREDSJEDNIŠTVU BiH: Dodik o disoluciji; Komšić i Džaferović…

DRAMA NA PRESSU U PREDSJEDNIŠTVU BiH: Dodik o disoluciji; Komšić i Džaferović…

Predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović jasno su stavili do znanja svom kolegi iz Predsjedništva da neće biti nikakve mirne disolucije BiH, o kojoj je govorio na konferenciji za novinare, nakon što su se članovi…

…kolektivnog šefa države večeras susreli s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Trenutna blokada rada institucija BiH je potpuno besmislena, ne vodi nigdje i na kraju će se završiti, nakon nekog vremena, konstatacijom da smo samo džaba gubili vrijeme i energiju”, rekao je Komšić.

A potom je svom kolegi Dodiku poručio da nije toliki hipik da vjeruje da se mirna disolucija BiH može i dogoditi.

Nešto opširnije obraćanje imao je Džaferović, koji je naglasio da su BiH potrebni mir, stabilnost i funkcionisanje institucija BiH u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“To je najbolje za sve u BiH. Nikakva disolucija, a pogotovo ne mirna, nije moguća, i to je samo izazivanje stanja destabilizacije, to ne treba nikome i nikome nije u interesu”, naveo je Džaferović.

Prema njegovim riječima, u BiH treba razgovarati o svemu, ali se prije toga treba poštovati ono što već imamo kao dogovore unutar BiH, koji su pretočeni u ustave, zakone, strategije.

“Ako to poštujemo, onda ćemo poštovati državu BiH, njenu unutrašnju strukturu, entitete, Brčko distrikt. Poštovat ćemo visokog predstavnika koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, strane sudije u Ustavnom sudu. Sve to se mora poštovati i funkcionirati. I mi naravno uvijek treba da razgovaramo, poštujući to. A blokirati sve to što je usvojeno kao rješenje i ne poštovati to, i tražiti nove razgovore i dogovore, to onda nije dijalog”, ocijenio je Džaferović.

Za Dejton je kazao da je jedna izbalansirana ravnoteža.

“Učinimo, ljudi, svi sve u BiH da ne pokvarimo tu ravnotežu, jer onda će svi biti gubitnici, a to nije dobro. I nama trebaju prijatelji, kao što su predsjednik Erdogan i Republika Turska, da se očuva ta ravnoteža. Iza nas je teško iskustvo masovnog kršenja ljudskih prava, genocida. I ja pozivam sve da gledamo u budućnost. Dakle, poštovati ovo što imamo, ne blokirati to, a onda svaki dan razgovarati ovdje u Predsjedništvu, u Parlamentu, u Vijeću ministara. Sa našim prijateljima u Ankari, Bruxellesu, Washingtonu”, dodao je Džaferović.

Pozvao je sve političare u BiH da se kane teških riječi.

“Sa riječima sve počinje. I zato sam uvijek vodio dračuna o tome da ne izgovorim neku tešku riječ da ne bih nešto isprovocirao. Nekada i na račun vlastite štete. Neka moja zemlja ide naprijed, neka ljudi bolje žive, pa makar ja i ne sticao neki rejting koji zapravo i nije rejting”, dodao je Džaferović.

Potom se ponovo obratio Dodik, poručivši kako ovdje niko ništa ne blokira, već da je BiH davno izblokirana.

“Mi se ne slažemo da ovdje postoji poštivanje Dejtonskog sporazuma. Aneks 10 kaže da se visoki predstavnik imenuje relevantnom rezolucijom Vijeća sigurnosti. Je li to urađeno? Nije. O tome sam obavještavao predsjednika. Ništa nisam htio drugo da kažem”, dodao je Dodik.

A kada je u pitanju disolucija, pojašnjava kako je samo rekao da je “bolje da i to bude mirno, nego da ratujemo zbog bilo čega”.

“I mislim da ovdje nema mogućnosti za bilo kakav sukob i ja sam izrazio spremnost da vodim dijalog, i da dejtonska BiH, bez miješanja stranaca u obliku u kojem su oni dosad to činili, predstavlja okvir u kojem mi možemo da razgovaramo. I zamolio bih prijatelja kakav je predsjednik Erdogan da nam u tome pomogne”, dodao je Dodik.

Naglašava kako ne vjeruje u “blefove stranaca”, te ponavlja da visoki predstavnik nije prihvatljiv i neće biti prihvatljiv sve dok ga ne imenuje Vijeće sigurnosti svojom rezolucijom.

(SB)

Previous articleŠTA SE DEŠAVA U RIJECI: Osvanuo jumbo plakat kojim se poziva Srbe da se izjasne …
Next article“NAŠ CILJ JE…” Ovo je poručio Erdogan nakon sastanka u Predsjednišrvu BiH
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.