Home Novosti BiH Dunović brutalno odgovorio Dodiku: “Ostavite mikrofon, pa uzmite knjigu u ruke”

Dunović brutalno odgovorio Dodiku: “Ostavite mikrofon, pa uzmite knjigu u ruke”

Povodom izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, potpredsjednik Federacije BiH, Milan Dunović uputio je svoju rekaciju.

“Kada Milorad Dodik govori o uređenju Bosne i Hercegovine, legitimitetu i legalitetu, kao i o Visokom predstavniku, prva, logična reakcija, jeste da je on u konfliktu sam sa sobom. Vjerovatno ima pomiješane osjećaje jer Bosanac po rođenju i porijeklu, koji želi biti Srbijanac, pa kaže da je Srbin, ali ne bosanski, ima neodoljivu potrebu da poništi sve ono što je multietnično i građanski, pokušavajući reći da je BiH nefunkcionalna država”, poručuje Dunović.

Do danas je negirao legalitet i legitimitet Christiana Schmidta, ali danas se ipak opredijelio da mu je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, ipak malo manje legitiman od gospodina Schmidta, ističe Dunović.

“Danas će, očito je, Dodik biti zaštitnik, kako on misli, hrvatskih etničkih interesa, a ja ipak mislim da su to HDZ-ovski interesi. Ta kriza pripadnosti ga prati još od prije preuzimanja najznačajnije funkcije u državi, koju pokušava negirati, ali sada je postalo pomalo i smiješno. Odnosno, bilo bi smiješno, jer svi znamo da državu ne može negirati, ali tvrditi da je Sarajevo etnički očišćeno je previše, čak i za njega. Gospodine Dodik, niti je Sarajevo etnički očišćeno, niti ćete svojim izjavama postići cilj izjednačavanja odbrane Armije RBiH i agresije na BiH”, poručuje Dunović i nastavlja:

“Ako baš hoćete o legitimitetu gospodina Komšića, za početak ostavite mikrofon na seoskim veseljima, pa uzmite knjigu u ruke i zagrijte stolicu. Najbolja knjiga za edukaciju bi vam bila Ustav BiH. Nećete vjerovati, ali u toj “knjizi” piše da nema predstavnika naroda i da nećemo ići na izbore sa etničkim glasačkim kutijama. Kad naučite ponešto iz osnova uređenja države koju vi treba da predstavljate, jer je to vaša želja bila, pa ste se po tom istom Ustavu kandidovali za člana Predsjedništva BiH, a ne srpskog člana, onda možemo dalje
U Sarajevu su u ratu ginuli svi građani i nismo jedni druge tada pitali kako se ko zove i da li se i kojem bogu moli. Bili smo skupa, bili smo žrtve, a i sada smo skupa. Jedina razlika je što više nećemo biti žrtve, čak ni vaših bahatih izjava. I na kraju, pošto ćete reći da valjda i ja nisam legitiman ili dobar Srbin, pitam vas ko ste vi da izdajete certifikat legitimiteta!? Ja se u Sarajevu, za razliku od vas, osjećam dobro. To je moj grad i moja država, a vi svoje eventualne krize identiteta liječiti na neki drugi način”, poručio je Dunović.

(Radio Sarajevo)

Previous articleSTANIĆ IMA POUZDANE INFORMACIJE: “Dodik i njegov SNSD-e se u punom kapacitetu vraćaju u Sarajevo, spremni su NAPRAVITI USTUPKE uključujući i NESTANAK REPUBLIKE SRPSKE”
Next articlePoruka iz Ankare neće se svidjeti Dodiku / Cavusoglu se sastao sa Inzkom: Turska podržava nastavak rada OHR-a u BiH
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.