Home Novosti BiH Dunović pojasnio nekima: Zovem se Milan i moja obaveza je još veća...

Dunović pojasnio nekima: Zovem se Milan i moja obaveza je još veća da idem u Potočare

Ponovo diplomatska ofanziva dvije zemlje. Ubjeđuju nas da je ostvaren napredak da nam ne treba visoki predstavnik. Naša težnja je da Bosna i Hercegovina bude bez visokog predstavnika, ali u ovom trenutku je važno da bude ovdje

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović je u razgovoru za N1 kazao kako on kao Srbin ima još veću obavezu da ide u Potočare. Dodao je kako zbog toga svaki odmor planira da mu se ne poklopi sa godišnjicom genocida u Srebrenici.

N1: Rusija i Kina predložile rezoluciju kojom žele ukinuti visokog predstavnika u BiH. Kako ste doživjeli potez ove dvije zemlje?

Milan Dunović: Ponovo diplomatska ofanziva ove dvije zemlje. Ubjeđuju nas da je ostvaren napredak da nam ne treba visoki predstavnik. Naša težnja je da Bosna i Hercegovina bude bez visokog predstavnika, ali u ovom trenutku je važno da bude ovdje.

Da li je za Rusiju i Kinu problem institucija OHR-a ili sam Christian Schmidt?

Mislim da je oboje problem za Rusiju i Kinu. Nema ništa od priče da će se OHR zatvoriti, ove dvije zemlje se ništa ne pitaju.

Postoji niz uslova koji se moraju ispuniti kako bi se zatvori OHR. Od visokog predstavnika očekujem korištenje Bonskih ovlasti, kao i nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Ova inicijativa Rusije i Kine je da se izbaci jedina karika koja moža nametnuti rješenje za ono oko čega se ne možemo dogovoriti, a bitno je za naš evropski put.

Šta očekujete od Christiana Schmidta?

Mi u BiH imamo težnju da mistificiramo međunarodnu zajednicu. Očekivanja jesu takva da o stvarima o kojima se ne možemo dogovoriti, a tiču se napretka prema EU, da visoki predstavnik iskoristi svoje mehanizme. Mi moramo sami rješavat stvari, ali trenutna je politička klima da određene strukture rade protiv države.

Smatrate li da Valentin Inzko treba ispuniti svoje obećanje o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida?

Mislim da Valentin Inzko treba ispuniti svoje obećanje. Mi i dalje, 26 godina nakon zločina u Srebrenici, imamo političare koji dovode u pitanje karakter – da li je bio genocid ili nije. I sam Dodik je nedavno degutantno komentarisa kako u tabutima nema ostataka, kazao je da su prazni.

Ove godine bili ste i vi na godišnjici genocida u Potočarima?

Svake godine kao političar idem u Potočare. Ovo je sedma godina. Svaki godišnji odmor planiram da mi se ne poklopi sa godišnjicom genocida. Ja sam učestova i u odbrani. Samim tim što se zovem Milan mislim da je moja obaveza još veća da dođem u Potočare. Ima Srba koji su patriote i vole ovu državu. I nemaju problem da kažu da je u Srebrenici bio genocid.

(Oslobodjenje)