Home Novosti DURAKOVIĆ SE OGLASIO O SINOĆNJIM PROVOKACIJAMA: STALI SU ISPRED MOJE KUĆE I...

DURAKOVIĆ SE OGLASIO O SINOĆNJIM PROVOKACIJAMA: STALI SU ISPRED MOJE KUĆE I BACALI TOPOVSKE UDARE, NIJE TO SUŽIVOT KOJI ŽELIMO GRADITI

Potpredsjednik RS-a, Ćamil Duraković, sinoć je na svom Facebook profilu objavio uznemirujući video iz Srebrenice, gdje su na Badnje veče nacionalisti uznemiravali Bošnjake.

Na početku razgovora za Hayat.ba poručio je kako su takve prakse, nažalost postale tradicionalne za Badnje veče.

Ne znam kakva je potreba ovih koji organiziraju tu kolonu. Mi stotinama godina živimo zajedno na ovim prostorima i znamo šta je Badnje veče, šta je badnjak, Badnji dan, Božić, ali ova praksa je pokušaj da se kroz obilježavanje najvećeg hrišćanskog praznika pošalje komšijama loša poruka – poručio je Duraković.

Dodaje kako se sinoćnja kolona koja je prolazila kroz Srebrenicu zaustavila u bošnjačkom naselju Vidikovac.

Stali su ispred moje porodične kuće i 15-20 minuta su bacali topovske udare, petarde.. Mi našim komšijama čestitamo njihove praznike, ali ovo nije prikladan način kako se obilježava jedan od najvećih pravoslavnih praznika. I ovaj put se pokazalo da nije namjera da se ovaj praznik proslavi na dostojanstven način, nego da se komšijama pošalje loša poruka – ističe Duraković.

Na svu sreću nije bilo incidenata, ali se Duraković s pravom pita kakva je potreba da se stane u naselju koje je naseljeno Bošnjacima, te da se tu pjevaju ‘neke’ pjesme, bacaju petarde i ispaljuju top*vski udari.

Nije to suživot koji mi želimo graditi. Riječ je o grupama koje su došle iz susjednog Bratunca. Znamo i auta i ljude i šta se dešava. Ovo je klasična provokacija i ne služi pravoslavnoj vjeri, niti onima koji su sinoć na dostajanstven način u krugu svojih porodica slavili. Policija naravno ne reaguje, a mi to znamo iz prakse dugo godina unazad da nema nikakve reakcije – kazao je Duraković za Hayat.ba

Komentarišući neustavni dan 9. januar i njegovu proslavu, Duraković podsjeća kako je ovo prvi put da se vojno-policijska parada iz Banje Luke seli u Istočno Sarajevo.

To je blizu glavnog grada BiH što je unijelo dodatnu nervozu kod građana Sarajeva. Međutim, često vidimo reakcije u Sarajevu tek kada takvi problemi dođu na predgrađe glavnog grada. To se godinama dešava i niko ne misli na Bošnjake povratnike koji su daleko od međuentitske linije, kako to famozno zovu. S jedne strane, nema se sluha za Bošnjake koji godinama žive i bore sa takvim stvarima u Foči, Višegradu, Prijedoru, Doboja i drugim mjestima u RS-u – tvrdi Duraković.

Mišljenja je kako je proslava 9. januara u Istočnom Sarajevu namjera Dodikovog režima kako bi izazvao neku negativnu reakciju.

Treba biti trezven, smiren i ne treba reagovati na nešto što dugoročno nema perspektivu. 9. januar je neustavan dan bez obzira koliko pokušali forsirati i nacionalizirati ulogu entiteta koji ne može nikada imati državni karakter. Ne mogu delegitimizirati državu BiH koja je država bila i ostat će tako. Treba pustiti ovih dana da sve ovo prođe, a već 10. januara ćemo se vratiti svojim životima, nastaviti raditi i ići naprijed. To je neko vrijeme koje nam svake godine dolazi i koje moramo da prođemo na ovaj način – zaključio je Duraković za Hayat.ba.

(M. Sultanović)