Home Novosti BiH DŽAFEROVIĆ POJASNIO: “Dodik nema problem s Komšićem i sa mnom, nego sa...

DŽAFEROVIĆ POJASNIO: “Dodik nema problem s Komšićem i sa mnom, nego sa zakonom”! (VIDEO)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prokomentirao je za televiziju Hayat učestale provokacije srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Ddika,

Na pitanje da li je očekivao provokacije od Milorada Dodika, poput zastave Republike Srpske koja je postavljena ispred njegovog kabineta, Džaferović je kazao da ga takav potez bivšeg predsjednika RS-a nije iznenadio.

-On je još tokom predizborne kampanje davao takve izjave i za mene to nije iznenađujuće. Ono što tim povodom mogu da kažem je da mi članovi Predsjedništva moramo pothitno da radimo ono što je naš posao, da odgovorno i ozbiljno počnemo da stabilizaramo političku scenu u BiH. Naš start može biti od onoga što imamo u BiH, a ne ispod toga, za šta se očigledno zalaže Dodik. Neće proći nijedna i ničija aktivnost, pa ni Dodikova koja bi značila umanjenje kapaciteta institucija ove zemlje, umanjenje dostignutog broja reformi ili koja bi značila povredu zakona. Ovo što je Dodik uradio sa zastavom entiteta RS je kršenje Zakona o zastavi BiH i time se trebaju baviti nadležne insitucije, tu prije svega mislim na Sekreterijat Predsjedništva, Agenciju za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-u, Tužilaštvo i Direkciju koja upravlja zgradom Predsjedništva. Sve je uređeno, postoje zakoni i propisi, ništa ni manje ni više se ne traži ni od Dodika, Komšića ni od mene, osim da poštujemo postojeće zakone i pravila. Ja očekujem da će to vremenom splasnuti i da ćemo početi da radimo normalno i onako kako treba da se ponašamo – kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH izjavio je da je teško dati odgovor šta je pravi motiv ovakvog Dodikovog ponašanja.

-Ja imam neka svoja mišljenje i ne bih ih iznosio javno, jedino što mogu da kažem je da to jeste provokacija, ali da li je šta dublje ispod toga, to ćemo da vidimo. Ali bih da poručim da nema toga ko će umanjiti kapacitet institucija ove zemlje, ko će uspjeti sa atacima na vrijednosti na kojima je utemeljena ova zemlja, na teritorijalni integritet i suverenitet ove zemlje. Svako ko to pokuša treba da zna da je to unaprijed osuđeno na propast. Nas ljudi nisu birali na izborima da se mi između sebe raspravljamo oko onoga što imamo, nego da stabiliziramo političku scenu, da snažno pokrenemo naš NATO put i nastavimo sa ekonomskim reformama. Imamo dobre preduvjete da ostvarimo značajan napredak u ovom mandatu, to sam rekao Dodiku, a s tim se slaže i Komšić. Ukoliko tako bude zaista bi ovaj mandat mogao ostati upamćen po dobrom – naglasio je Džaferović.

Dodao je da vrlo brzo očekuje sjednicu Predsjedništva u novom sazivu.

– Već imamo nekoliko ozbiljnih tačaka i međunarodnih aktivnosti, pa prva sjednica treba biti u što skorije vrijeme. Dodik je predsjedavajući i on treba da sazove sjednicu, ali očekujem da će biti vrlo brzo – rekao je član Predsjedništva BiH.

Na pitanje kako bi opisao saradnju u predsjedničkom trouglu rekao je: “Bez obzira na početne komplikacije, koje su nastale na relaciji ne Šefik-Milorad ili Komšić-Dodik, nego na relaciji Dodik-zakon, dakle to je taj konflikt, očekujem ipak da će razum prevladati i da ćemo raditi normalno. Čuli smo od Dodika izjave i meni je rekao da je spreman da snažno pokrenemo naš evropski put i mislim da odmah na prvoj sjednici damo nalog institucijama BiH da što prije daju odgovore na preostala pitanja iz Upitnika, da odemo u Brisel, da to bude naše prvo putovanje, da zatražimo od EU da nam pomogne da BiH postane što prije njena članica.“

Džaferović je dodao i to da Dodikova djela za sada ne prate njegove izjave u javnosti, ali i da ne očekuje veće probleme u radu Predsjedništva.

– Djela mu ne prate ono što je govorio ali trebamo sačekati njegove prve poteze i djela. Što se mene tiče neće biti nikakvih problema u radu Predsjedništva. Ja vjerujem da ćemo svjedočiti i takvom ponašanju Dodika – zaključio je Šefik Džaferović.

(Faktor)