Home Novosti BiH Efendić: “Neka brane državu u Parlamentu, a ne u ‘BH Telecomu’ i...

Efendić: “Neka brane državu u Parlamentu, a ne u ‘BH Telecomu’ i KCUS-u!

Semir Efendić i Nermin Ogrešević bili su gosti u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem.

Nermin: “Nismo dio Osmorke! Neću da me Dodik zove muslimanom!” Senad: “Jesi li mu rekao da te ne zove muslimanom?” Nermin: “Nisam htio zakuhavati zbog Osmorke!” Efendić: “U SDA nemam povjerenje!” Senad: “Hoćeš li sa SDA?” Semir: “Nikad ne reci nikad!”

Efendić: “Neka brane državu u Parlamentu, a ne u ‘BH Telecomu’ i KCUS-u! Ne želimo biti pomoćni točkovi nikome! Ogrešević: “Ako ne budemo mogli realizovati ništa od onoga što želimo, nećemo biti dio koalicije na federalnom nivou!”

Efendić: “Pokušali smo uvjeriti kolege iz Osmorke da nastupe na drugi način, ali nisu bili spremni za to! Prihvatili su većinu zahtjeva HDZ-a i SNSD-a; bila je žurba da bi mogli reći da je to najbrže formirana vlast ikad.”

Ogrešević: “Problem je bio politički sadržaj! Trojka nije ostalih pet stranaka obavještavala. Sporazum je potpisan u velikoj brzini; dobili smo ga pred potpisivanje.”

Efendić: “Nastavit ćemo razgovore na nivou Federacije, ali moraju biti ozbiljniji nego na državnom nivou! Kadrovska rješenja za Vijeće ministara nisu najbolji prijedlozi! Sabina Ćudić je mogla biti odlična ministrica vanjskih poslova, ali nije dobila priliku! Forto nije za ministra saobraćaja i komunikacije; posao u KS nije dokraja završen! Izgleda da je najvažnije popuniti fotelje!”

Ogrešević: “Nismo razgovarali o pozicijama, kadrovima. Tražili smo da razgovaramo, ali to je shvaćeno kao remećenje reda! Zlatko Miletić je s nama! To su dvije NES-ove ruke!”

Efendić: “Bez ova dva glasa ne bi bio imenovan predsjedavajući Parlamenta niti mandatarka za Vijeće ministara!”

Ogrešević: “Nismo bili ni informisani da SNSD iz RS-a kandiduje Bošnjaka.”

Efendić: “Uvjeravali smo kolege da Osmorka ne treba pristajati na sve što se traži, nego da i mi moramo imati uslove i zahtjeve! Nismo morali po svaku cijenu sa SNSD-om! Tražili smo da se povuče Zakon o nepokretnoj imovini! Nisu nas shvatili ozbiljno u tom momentu.”

Ogrešević: “Konaković mi je znao reći: ‘Imate vi Krajinu, tamo ste vlast.’ Zabrinjava me njegova brzina; treba usporiti! Očito je fokus bio na Konakovićevom i Fortinom ličnom pozicioniranju. Previše su bili fokusirani na sebe, premalo na sadržaj.”

Efendić: “Ako formiranje vlasti bude ovisilo o naša dva glasa, neće se desiti! Dodiku je važno da dobije četiri ministra i brojne agencije i otkoči brojne projekte koji trebaju RS-u i Srbiji!”

Ogrešević: “Osmorka ima dovoljno ruku! Vrijeme će pokazati da li ovo radimo u korist SDA!”

Efendić: “Da smo to htjeli, odmah bismo ušli u pregovore sa SDA i DF-om!”

Ogrešević: “Imam čast i dostojanstvo; neću da me Dodik zove muslimanom! Nisam Dodiku na sastanku rekao da mi smeta što me zove muslimanom; nisam htio zakuhavati zbog kolega iz Osmorke.”

Efendić: “Osmorka je pustila Dodika da ostane u vlasti! Ne bih bio ministar zato što bih se morao povući sa pozicije načelnika. Za poziciju moram činiti usluge, a to ne može biti ulog za bilo šta! OHR je napravio belaj i dao mogućnost velikih blokada! U SDA nemam povjerenja da vodi ikakve procese! Neka brane državu u Parlamentu, a ne u ‘BH Telecomu’ i KCUS-u! Nisu iskreni! Neću reći da neću s SDA; ne isključujem nikoga! Želim nastaviti proces u koji smo ušli, bez SDA! Dobili smo informaciju da su iz Naše stranke pričali sa Dodikom, mimo nas, mimo Osmorke, da Dodikov Bošnjak dobije ministarstvo. Ogrešević nije htio ići na sastanak sa Osmorkom i SNSD-om u privatne objekte!”

Ogrešević: “Ako ne budemo mogli realizovati ništa od onoga što želimo, nećemo biti dio koalicije. Ne želimo biti nikakav začin. Nikoga ne ucjenjujemo, ali tražimo uvažavanje!”