Home Novosti EKSKLUZIVNE VIJESTI IZ HRVATSKE: Osujećen pakleni plan Aleksandra Vučića – “Namjeravao je...

EKSKLUZIVNE VIJESTI IZ HRVATSKE: Osujećen pakleni plan Aleksandra Vučića – “Namjeravao je preći granicu i napraviti HAOS!”

“Htio je jednostavno napraviti kaos prije Oluje, ali mi smo u Vladi jasno rekli kako to ne dolazi u obzir”, kažu iz Banskih dvora

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kako doznaje “Jutarnji list” iz izvora bliskih Vladi Hrvatske, planirao je privatno danas posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je, prema izvorima “Jutarnjeg lista”, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posjetu Jasenovcu, mjestu na kojem se za vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu.

Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatnu posjetu Hrvatskoj i ako želi da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, da obavijesti i hrvatsku Vladu. Pupovac je, jasno, rekao premijeru Andreju Plenkoviću da ga je Vučić kontaktirao, a u Vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srbijanski predsjednik planirao napraviti haos u Hrvatskoj, javlja “Jutarnji list”.

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije sa ambasadom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njenog entiteta Republike Srpske i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac. Ovdje je očito, smatraju u Vladi, bila namjera da se isprovocira hrvatsku stranu uoči godišnjice Oluje, a da onda srbijanski predsjednik može u svojoj zemlji glumiti žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju.

“Nije poštivao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika ‘svesrpskog sveta’ u Hrvatskoj mu neće proći”, poručio je sugovornik “Jutarnjeg lista” iz Banskih dvora.

Vučić će se očito morati zadovoljiti s posjetom Gradini u Republici Srpskoj gdje se svake godine obilježava stradanje Srba u Jasenovcu, a bude li htio prijeći granicu, to mu neće biti dopušteno.

“Ovdje nema nijedne dobre namjere, nijednog čina koji bi doprinio normalizaciji odnosa. Ne daje nam informacije o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločince, htio je jednostavno napraviti kaos prije Oluje, ali mi smo u Vladi jasno rekli kako to ne dolazi u obzir”, poručuju iz hrvatske Vlade.

Vučić je, inače, prije nekoliko dana dao naslutiti što priprema. Na provladinoj Televiziji Pink govorio je o tome kako nijedan srpski predsjednik prije njega nije bio u Jasenovcu.

Vučić je, govoreći u kontekstu genocida u Srebrenici, koji on naziva “jezivim zločinom”, rekao kako razumije “mnoge strance zašto idu na spomen u Srebrenici”, ali da “nikako nije jasno zašto ne odu na spomen žrtvama u Jasenovcu”.

No, vrlo brzo demantirao ga je bivši srpski predsjednik Boris Tadić jer je on 2010. bio i u Jasenovcu i u Jadovnom. Vučića je prozvao za politički marketing i samopromociju u pogledu odnosa prema Jasenovcu ocijenivši kako se Vučić ponaša kao da “povijest počinje od njega”.

“Ova laž da je prvi predsjednik koji je posjetio Jasenovac morbidna je, jer je upotrebu žrtava genocida u marketinške svrhe i satisfakcije osobnih ambicija teško i komentirati”, rekao je Tadić za beogradski list “Danas”.

Bivši predsjednik Srbije dodao je kako je “ključna razlika između njega i Vučića to što on posjete mjestima stradanja nije upotrebljavao za takmičenje i za raspirivanje mržnje i lažnog patriotizma”.

Previous articleManijaci snažnu parolu posvetili godišnjici genocida u Srebrenici: Proklet bio ko zaboravi
Next articleDenis Bećirović poslao snažnu poruku: Režima se ni najmanje ne bojim, idem do kraja – Odlučno!
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.