Home Novosti BiH EU KONAČNO ZAUZELA STAV I ZAPRIJETILA RS-u: Sankcije i uskraćivanje pomoći

EU KONAČNO ZAUZELA STAV I ZAPRIJETILA RS-u: Sankcije i uskraćivanje pomoći

Na web stranici ureda EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku objavljeno je saopštenje u kojem se oštro osuđuje retorika i ponašanje lidera iz RS tokom obilježavanja neustavnog Dana RS.

“EU oštro osuđuje negativnu i zapaljivu retoriku koju su koristili lideri Republike Srpske (RS) tokom proslave 9. januara. Takva retorika i akcije dodatno su pojačale tenzije među zajednicama širom zemlje i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu. One ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti sa njenom perspektivom EU, koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj, jedinstvenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Proslave u RS također nisu u skladu sa Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

EU je više puta pozivala rukovodstvo RS da se odvoji od takvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama. Rukovodstvo RS treba da doprinese okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključivati ​​stavljanje tačke na veličanje ratnih zločinaca i negiranje ili veličanje njihovih zločina.

EU također žali zbog podrške koju su drugi partneri dali takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utiču na dobrosusjedske odnose.

Nastavak blokade institucija BiH, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana.

Stoga pozivamo sve lidere, uključujući i rukovodstvo Republike Srpske, da okončaju neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija.

Opredijeljeni smo za olakšavanje dijaloga koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje. Ukoliko se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže sa širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir EU sankcija i reviziju ukupne pomoći EU” stoji u saoštenju ureda EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

(Vijesti.ba/ZASREBRENICU.ba)