Home Novosti BiH Ministarstvo odbrane pokrenulo postupak protiv pripadnika OSBiH koji su bili na obilježavanju...

Ministarstvo odbrane pokrenulo postupak protiv pripadnika OSBiH koji su bili na obilježavanju 9.januara

Ministarstvo odbrane BiH je u skladu s nadležnostima definisanim Zakonom o odbrani BiH već pokrenulo postupak utvrđivanja činjenica, a koje se odnose na prisustvo pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske, za kojeg je Ustavni sud BiH donio Odluku da nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kazali su za Patriju iz ove institucije, prenosi agencija Patria.

“Ministar odbrane BiH je u skladu s navedenim naložio i Načelniku Zajedničkog štaba OS BiH da se poduzmu mjere i radnje iz njegove nadležnosti, te da se o poduzetim mjerama i izvršenim radnjama blagovremeno izvijesti Ministarstvo odbrane BiH”, istakli su iz Ministarstva.

Inače, u prvim redovima, iza ministra MUP-a Srbije Aleksandra Vulina, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, i ostalih funkcionera entiteta Republika Srpska i susjedne Srbije, u uniformama Oružanih snaga BiH svečani defile upriličen u Banjoj Luci povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a pratili su zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Gojko Knežević i komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH generalmajor Radovan Ilić.

Visoki oficiri OSBiH bili su prisutni i na svečanoj akademiji u dvorani Borik.

Pored Kneževića i Ilića, svečani defile danas su pratili i brigadir Milorad Krajšumović komandant 3. Pješadijskog puka (RS) i brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH za operacije.