Home Novosti BiH GENERAL OS BiH POTVRDIO DA JE DODIK TOTALNO NEINFORMISAN: “Bosna i Hercegovina...

GENERAL OS BiH POTVRDIO DA JE DODIK TOTALNO NEINFORMISAN: “Bosna i Hercegovina je od prošle godine u MAP-u”

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general Senad Mašović izjavio je danas kako je naša zemlja od 5. decembra 2018. godine u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO-u.

“Činjenica je da je 5. decembra 2018. Bosna i Hercegovina dobila MAP i od tada se BiH nalazi u MAP-u.

MAP podrazumijeva i što NATO savez očekuje da BiH definiše oblasti i dinamiku nastavka integracijskih procesa prema NATO savezu.

Ono što je vrlo jasno izneseno i rečeno na mom jučerašnjem sastanku sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) jeste da je za NATO savez prihvatljivo i da kroz program reformi BiH nastavi integracijske procese prema svim institucijama”, poručio je Mašović, te nastavio:

“Često puta mi zaboravljamo da pridruživanje najjačim, najmodernijim i najefikasnijim međunarodnim institucijama nosi niz benefita. Ne možete očekivati da stojite po strani i da neko drugi za vas odrađuje stvari za vas.

Ako želite da poboljšate sigurnosni ambijent, da poboljšate ekonomski ambijent, onda morate biti sudionik ukupnih međunarodnih procesa. Kroz učešće Oružanih snaga, BiH se jasno opredijelila za svoj put. To je na kraju krajeva Zakonom o odbrani vrlo jasno propisano i definisano.

Na političkim akterima je da definišu dinamiku, oblasti i sve ono što podrazumijeva nastavak reformiskih procesa sigurno da može da doprinese benefitu na cijeloj teritoriji BiH”.

(Vijesti.ba)