Home Novosti GENERALNI SEKRETAR UJEDINJENIH NACIJA ANTONIO GUTERRES: “Mržnja i diskriminacija PREMA MUSLIMANIMA porasli...

GENERALNI SEKRETAR UJEDINJENIH NACIJA ANTONIO GUTERRES: “Mržnja i diskriminacija PREMA MUSLIMANIMA porasli su do to mjere da su POPRIMILI…”

Mržnja i diskriminacija prema muslimanima porasli su do to mjere da su poprimili “razmjere epidemije”, upozorio je u srijedu generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres.

Guterres je nagli porast netrpeljivosti prema muslimanima opisao kao dio šireg globalnog zaokreta prema nacionalizmu i udaljavanju od prava manjina.

“Ponovni rast netrpeljivosti prema muslimanima zasigurno je u skladu s drugim uznemirujućim trendovima kojima svjedočimo na globalnom nivou: ponovno oživljavanje etno-nacionalizma, neonacizma, stigmatizacija i govor mržnje usmjereni prema ranjivoj populaciji, uključujući muslimane, Jevreje, neke manjinske kršćanske zajednice, kao i druge”, rekao je Guterres na UN-ovom događaju održanom povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije.

Poručio je također da je potrebno dodatno zaštititi manjinske zajednice.

“Manjinske zajednice dio su bogatstva našeg kulturnog i društvenog tkiva. Međutim, možemo vidjeti ne samo oblike diskriminacije već i politike asimilacije kojima se želi izbrisati kulturni i vjerski identitet manjinskih zajednica”, dodao je.

Potom je citirao ajete iz Kur’ana, poručivši da raznolikost predstavlja bogatstvo za cijelo čovječanstvo.

“Kao što nas podsjeća i časni Kur’an: “O, ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.”, kazao je šef UN-a.

Međunarodni dan borbe protiv islamofobije, koji se ove godine održava po prvi put, obilježava se nakon napada na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu 15. marta 2019. godine kada je 51 osoba ubijena, a 49 ranjeno.

(SB)

Previous article“MI MORAMO ZNATI…”: General Dudaković odgovorio na Dodikove PRIJETNJE
Next articleDRITAN NA TEŠKIM MUKAMA: Abazović odgovarao na pitanja europarlamentaraca o utjecaju Rusije u Crnoj Gori, a onda je na red došla Željana Zovko
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.