Home Novosti BiH DRITAN NA TEŠKIM MUKAMA: Abazović odgovarao na pitanja europarlamentaraca o utjecaju Rusije...

DRITAN NA TEŠKIM MUKAMA: Abazović odgovarao na pitanja europarlamentaraca o utjecaju Rusije u Crnoj Gori, a onda je na red došla Željana Zovko

Obraćanje potpredsjednika Vlade Crne Gore pred Komitetom za vanjske poslove Evropskog parlamenta izgledalo je ovako…

Dritan Abazović je i u uvodnoj riječi i kroz odgovore na pitanja europoslanika branio vladu i uvjeravao ih u njenu, kako je rekao, 101 posto evropsku i euroatlantsku opredijeljenost, mada to, kako je priznao, ne može garanatovati za partije koje tu vladu tvore. Priznao je da postoji i srpski i SPC utjecaj, kao i problem miješanja Rusije i Kine u Crnoj Gori, ali se branio da taj problem imaju i razvijene i velike demokratije, a kako neće mala Crna Gora.

Za utjecaj Srbije i SPC-a nije ponudio rješenje, kao ni za ruski, ali jeste za kineski, tražeći od EU da, kako je rekao, pomogne da vrate kredit od jedne milijarde duga koji imaju prema Kini i zamijene ga dugom nekoj evrpopskoj kreditnoj instituciji. Što se tiče pitanja o pokušaju puča 2016., vidno iznerviran vicepremijer Abazović je rekao da sudije, naravno, imaju pravu da donose kakve hoće presude, ali da se po njegovom sudu, bar za sada, kako je rekao, iz ove posljednje ispostavilo da od toga nije bilo ništa i da su četiri godine potrošili na pogrešnom fokusu.

Vidno uzrujan odgovarao je i na pitanja oko državnog tužioca i zakona o kojima treba da se izjasni Venecijanska komisija, braneći se da nije Vlada nego Skupština predložila izmjene zakona, jer na to, kako reče, imaju pravo, i tu ponovo praveći razliku između samog kabineta i koalicione većine, zahvaljući kojoj ta vlada postoji, ali je, u svakom slučaju, tražio razumijavanje – jer s ovim tužilaštvom i posebno specijalnim tužiocem nema i neće biti rezulata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Osim pitanjima o tužilaštvu i utjecajima sa strane, Abazovića je pogodilo i pitanje o revanšizmu. Iako se pitanje hravatske europoslanice Željane Zovko eksplicitno odnosilo na ljude, odnosno službenike koji su radili u prethodnom pregovačkom timu sa EU, za koje ona smatra da su bili vrlo dobri te je zabrinuta za njihovu sudbinu, vicepremijer je slučajno ili ne pitanje proširio na sve one koji rade u državnoj administraciji i pozvao se na odgvornost za prethodni rad.

“Kada je riječ o jednom pitanju koje je, po meni, vrlo problematično, a koje je gospođa (Zovko) izekla, ja nijesam rekao da se mijenjaju službenici, to ne znači da će svi službenici ostati na istim mjestima, ali revanšizma, po mom skromnom sudu, nije bilo. Ukupno se 50 ili 100 ljudi nije promijenilo u ukupnoj državnoj upravi, a kamoli službenici. Ja sam govorio o ljudima koji su na rukovodećim pozicijima. Oni koji zaista rade posao kako treba, treba da ostanu i treba da budu nagrađeni, a oni koji ne rade posao kako treba, treba, isto tako na bazi zakona, da budu promijenjeni. Niko, niti jedan čovjek personalno ne može da bude iznad državnog ili nacionalnog interesa Crne Gore. Niti jedan čovjek ne može biti iznad interesa države bio on predsjednik vlade, potpredsjednik vlade, predsjednik države, tužilac, sudija, službenik. Ja mislim da je takav pristup fer i korektan i krajnje principijelan.“

Osvrnuo se i na pitanje o odnosu nove Vlade prema manjinama i to što u njoj nema predstavnika manjina.

“Kada je riječ o pravima manjina, ja dolazim iz manjinskog naroda. Žao mi je što nema manjina unutar nove vlasti. I još jednom koristim ovu priliku da ih pozovem i s ovog mjesta da se priključe. Vlada ostaje otvorena da zaštiti pravo svih ljudi, naročito prava manjina, i u tom kontekstu želim da uputim najsrdačanije pozive da zaštitimo sve ranjive grupe i sve manjinske grupe ako postoje u našem društvu, ne mislim samo na nacionalne, već i na sve druge, da uradimo više ukupno na inkluziji.”