Home Novosti Godišnjica zločina u Štrpcima nas svake godine opomene da nismo sazreli kao...

Godišnjica zločina u Štrpcima nas svake godine opomene da nismo sazreli kao društvo

Danas se navršava 26 godina od strašnog zločina u Štrpcima, trenutka kada je dvadesetoro putnika kidnapovano iz voza Beograd-Bar i odvedeno u smrt, samo zato što su bili druge nacionalnosti.

Iz Libderalno-demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića pozvali su Srbiju da se suoči sa prošlošću i prizna greške koje su dovele do ovakvih zločina.

“Politika koje je dovela do ovih ubistava je politika mržnje, koja je otrovala ovo društvo, a nastavlja da ga truje i danas. Svjedoci smo da ova mržnja i dalje živi i to predstavlja najveću prijetnju našoj zemlji i našem regionu”, navodi se u reakciji LDP-a.

Iz ove stranke navode da Srbija mora da prestane sa politikom ignorisanja i mora biti mnogo aktivnija u sudskom procesuiranju počinilaca, u potrazi za posmrtnim ostacima žrtava i priznanju statusa porodicama žrtava i njihovom zadovoljenju, prenose Vijesti.ba.

“Dugujemo sebi da kaznimo odgovorne za ove zločine i da se zauvijek odreknemo politike koje je za sobom ostavila stotine hiljada žrtava. Samo na taj način možemo izgraditi zdrave odnose u regionu i samo takav region može pronaći svoju sreću i budućnost u Evropi”, poručuju iz stranke Čedomira Jovanovića.

U saopštenju se dalje navodi kako je “naša obaveza je da mlade ljude i nove generacije otrgnemo od te mržnje, da ih naučimo šta su posljedice takve politike i da ponudimo alternativu.

“Ne smijemo ostati nijemi na izlive ekstremnog nacionalizma, šovinizma i fašizma koji su sve češća pojava u našem društvu. Prošlost nas obavezuje da reagujemo jasno i glasno svaki put kada se ratnohuškačka politika povampiri u srpskoj javnosti, a sve češće smo, nažalost, svedoci te činjenice”, smatraju u LDP-u.

Teške teme, poput ratnih zločina, dodaje se u saopštenju, ne smijju se gurati pod tepih, jer na taj način postajemo obične kukavice koje ne umiju da preuzmu odgovornost za događaje u prošlosti.

“Nemamo pravo da još jednu generaciju osudimo na život obilježen sukobima i stradanjima, i zbog toga moramo intenzivirati proces suočavanja sa prošlošću, raščistiti sa posljedicama zločinačke politike i nedvosmisleno se opredijeliti za politiku mira”, zaključuju iz LDP-a.

(Vijesti.ba)