Home Novosti BiH Rizvanović: Okupljanje radikala neće nas spriječiti da prisustvujemo suđenju za zločin u...

Rizvanović: Okupljanje radikala neće nas spriječiti da prisustvujemo suđenju za zločin u Kravici

Kadefa Rizvanović iz Udruženja “Žene Podrinja – Bratunac” ocenila je da, uprkos prisustvu pristalica Srpske radikalne stranke i njihovih provokacija da u Srebrenici nije bilo genocida, porodice žrtava neće odustati od praćenja sudskog postupka

BEOGRAD (AA) – Nakon današnjeg nastavka suđenja osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice, na kome su saslušana četiri svedoka odbrane, ni milimetar nismo bliže bilo kakvom rešenju, ocenila je Marina Kljaić iz Fonda za humanitarno pravo, javlja Anadolu Agency (AA).

“To su svedoci odbrane koji nam konkretno za događanja za koje se optuženi terete nisu rekli apsolutno ništa. Oni se uglavnom ne sećaju ničega. Ne sećaju se ni ko im je bio neposredni starešina, a kamoli nekih drugih detalja”, navela je Kljaić u izjavi novinarima u Beogradu.

Kadefa Rizvanović iz Udruženja “Žene Podrinja – Bratunac” kazala je da prisustvo radikala (pristalica Srpske radikalne stranke, koje su se okupile ispred suda u Beogradu, op.a.) neće sprečiti porodice žrtava da prisustvuju sudskom postupku.

Pre početka suđenja, a pošto je Fond za humanitarno pravo objavio javni poziv udruženjima žrtava i zainteresovanoj javnosti da prisustvuju današnjem suđenju, ispred Specijalnog suda u Beogradu su se okupile pristalice Srpske radikalne stranke. Oni su razvili transparent na kojem je pisalo: “U Srebrenici nije bilo genocida”, uz opasku lidera SRS Vojislava Šešelja, koji je također bio prisutan, da je reč o “incidentu, a ne genocidu”.

Kljaić je, komentarišući prisustvo pristalica SRS ispred Specijalnog suda, ali i u sudnici, navela da njihovo prisustvo nije neuobičajeno te da se zbog njih predstavnici porodica žrtava osećaju neprijatno.

“To je svojevrsna vrsta pritiska kako bi predstavnici porodica žrtava odustali od praćenja postupka”, dodala je Kljaić.

Prisustvo radikala komentarisala je i Rizvanović, koja je poručila da se “mogu okupljati i praviti šta hoće, ali da ne mogu nijedan problem napraviti da (ona) ne dolazi”.

“Ovo danas je bio otprilike taj cilj, da porodice (žrtava) više ne dolaze. Mi ćemo dolaziti do kraja”, rekla je Rizvanović.

(Anadolija)