Home Novosti BiH “Gospodin Čović je jučer javno priznao…”

“Gospodin Čović je jučer javno priznao…”

Dragan Čović je juče izjavio kako dva člana Predsjedništva BiH uslovljavaju Milorada Dodika u slučaju NATO integracija, a Demokratska Fronta je u saopštenju navela kako to samo pokazuje Čovićev stav da NATO integracije nisu u interesu HDZ-a BiH

Saopćenje DF-a vam prenosimo u cijelosti.

“Mi u Demokratskoj fronti smatramo da je jučerašnji stav predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, o tome da dva člana Predsjedništva BiH uslovljavaju trećeg i na taj način pokušavaju da provuku svoje interese kako bi dali saglasnost za predsjedavajućeg Vijeća ministara, konačan dokaz da NATO integracije nisu u interesu HDZ-a BiH.

Gospodin Čović juče je javno priznao da, za razliku od dvojice članova Predsjedništva BiH, NATO integracije nisu u njegovom interesu niti u interesu politike HDZ-a. Čović se tim potezom još jednom, ne samo svrstao na stranu Milorada Dodika, nego i eksplicitno poručio da podržava blokadu NATO integracija od strane njegovog proruskog partnera Milorada Dodika.

DF želi podsjetiti da je lider HDZ-a ovim činom definitivno pod noge bacio Strategiju vanjske politike BiH koju je potpisao za vrijeme svog mandata u Predsjedništvu BiH, formalni zahtjev za Akcioni plan za članstvo u (NATO) MAP, te da je otvoreno pozvao na kršenje člana 84. Zakona o odbrani BiH”, stoji u saopćenju.

Mi u Demokratskoj fronti takođe smatramo da su se u Bosni i Hercegovini profilisale dvije ključne svjetonazorske koalicije; NATO i anti-nato koalicija. Nema sumnje da ovom trenutku udruženu anti-nato koaliciju čine SNSD i HDZ. Politika HDZ-a BiH izvan svake razumne sumnje usmjerena je protiv procesa NATO integracija. Ona je izgubila svaki oblik autonomnog djelovanja u odnosu na SNSD i u ovom trenutku predstavlja Dodikov mehanizam ucjene i sredstvo blokade euroatlanskih integracija.

(Fokus.ba)