Home Novosti BiH “Haris Silajdžić smatra da je ovo jedna od posljednjih šansi za BiH”

“Haris Silajdžić smatra da je ovo jedna od posljednjih šansi za BiH”

Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH i načelnik sarajevske općine Novi Grad, kazao je za N1 kako je sa Harisom Silajdžićem razgovarao, između ostalog, o kandidaturi za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dodao je kako Silajdžić nije “negirao tu mogućnost”.

N1: Vaš komentar na aktuelnu političku situaciju – požari, političar na godišnjem odmoru, Dodik ne daje saglasnost za angažovanje helikoptera OS BiH…?

Semir Efendić: Nažalost, to je aktuelna situacija posljednjih 10 godina. Stanje je sve gore i gore. I ranije smo imali slučajeve da Parlament BiH nije zasjedao po 6,7 mjeseci i to nije uticalo na njihovo primanje plate. Možda smo sada dotakli tačku usijanja.

Tačku usijanja?

Imali smo period od kraja rata kad je ostvaren veliki napredak, dok je visoki predstavnik bio Paddy Ashdown. Nakon toga visoki predstavnik se nije mješao i došlo je do zastoja. Posljednji potez Valentina Inzka doveo je do zatagnute situacije. Imamo takav sistem da ukoliko visoki predstavnik ne donesi odluke naše institucije to neće uraditi. Mnogi su nezadovoljni ovim nametanjem. A šta je entitetsko glasanje? To je nedemokratsko nametanje odluka. Ova zemlja bez visokog predstavnika, sa ovim ustavnim uređenjem, ne može funkcionisati.

Sistem omogućava određenim političarima da ne rade posao. Odakle pravo jednoj stranci iz FBiH da građane već tri godina prave budalama. Ako HDZ ne želi učestvovati u Vladi FBiH, onda neka izađe iz Vlade.

Hoće li Stranka za BiH ostati na svome kursu – ukidanje entiteta?

Stranka će ostati na kursu borbe za državu. Moramo svi poštovati zakone i Ustav. To se mora prihvatati i primjenjivati. Imamo situaciju da se sve blokira, konkretno od HDZ-a koji misli da se Izborni zakon treba mijenjati.

Haris Silajdžić kandidat za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine?

Hoćete li imati kandidata za Predsjedništvo BiH?

Stranka će odlučiti da li ćemo imati svoga kandidata…

Nedavno ste se susreli sa Harisom Silajdžićem. Šta je bila tema vašeg razgovora? Hoće li on biti vaš kandidat za Državno predsjedništvo?

Najviše smo razgovarali o prošlosti, kad je Silajdžić bio ministar vanjskih poslova Republike BiH. Pomenuo sam mogućnost da bude naš kandidat za Predsjedništvo. On nije bio optimističan, ali nije ni negirao tu mogućnost. Silajdžić smatra da je ovo jedna od posljednjih ozbiljnijih šansi za Bosnu i Hercegovinu, prvenstveno zbog trenutne administracije SAD-a koja bi voljela završiti posao u BiH. On bi tu mogao biti od velike pomoći.

Denis Zvizdić u SBiH?

Imali smo kontakt nekoliko puta. Nismo detaljnije govorili. On je političar sa velikim iskustvom. Zvizdić kao bude želio u SBiH, on će nama to saopštiti. Dobrodošao je u Stranku za BiH, poručio je Efendić.

(N1)

Previous articleLazović o Dodikovom negiranju genocida: Zna se ko mu treba reći – Dosta je! / Sada ćemo vidjeti ima li spasa za ovu državu
Next article“Selamim i pozdravljam sve moje fanove iz Novog Pazara. Vučić pravi paralelu između mene i Ratka Mladića, ja pravosnažno oslobođen, a Mladić pravosnažno osuđen”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.