Home Novosti BiH Lazović o Dodikovom negiranju genocida: Zna se ko mu treba reći –...

Lazović o Dodikovom negiranju genocida: Zna se ko mu treba reći – Dosta je! / Sada ćemo vidjeti ima li spasa za ovu državu

Sankcije su neophodne, poručuje Miro Lazović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, jučer je opet javno i bestidno negirao genocid u Srebrenici. Nastavak je to Dodikove kampanje ismijavanja bh. pravosuđa, međunarodne zajednice sa visokim predstavnikom, koji je i nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Miro Lazović, nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, političar i sociolog, danas je na svom Facebook profilu komentarisao Dodikove izjave.

Ističe da je konačno vrijeme da neko zaustavi Dodika, nakon što je jučer ponovo bacio “rukavicu u lice” domaćem pravosuđu i međunarodnoj zajednici.

– U pravu je američki veleposlanik u BiH Eric Nelson kada kaže da Miloradu Dodiku neko mora reći..”.DOSTA JE…”.

Dajući intervju za beogradski medij Dodik nastavlja provocirati Tužilaštvo BiH i omalovažavati ulogu Visokog predstavnika u BiH. Ponovo je negirao genocid u Srebrenici i time prekršio Krivični zakon čime je otvoreno bacio rukavicu u lice Tužilaštvu BiH kao i Visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, rekao je Lazović.

Lazović poručuje da će status visokog predstavnika u BiH biti ozbiljno narušen, ukoliko se prešutno reaguje na provokacije Milorada Dodika.

– Nakon ove bačene rukavice vidjet će se da li ima spasa za ovu državu ili ne. Ukoliko reakcije izostanu onda je definitivno izgubljena svaka nada u pravnu državu i njeno pravosuđe.

Status Visokog predstavnika biće ozbiljno narušen. Građani BiH će izgubiti povjerenje u iskrene namjere međunarodne zajednice prema našoj državi.

Ono što javnost očekuje je brza i efikasna akcija Tužilaštva BiH. Ako ona izostane onda bi Visoki predstavnik Christijan Schmidt morao reagirati. Bonske ovlasti su recept za uvođenje reda, kazao je on.

Lazović smatra da bi pravosuđe efikasnim radom započelo neophodnu dekontaminaciju javnog i političkog prostora.

– Sankcije su neophodne. Kako za nosioce pravosudnih funkcija tako i za političke lidere. Predsjednica Tužilaštva BiH Gordana Tadić morala bi biti smijenjena.

Time bi se na najbolji način poslala poruka i drugima da je vrijeme da pravosuđe konačno počne štiti interese države i njenih građana a ne da bude u funkciji političkih moćnika i njihovih interesa.

Efikasnim radom pravosuđa počela bi neophodna dekontaminacija javnog i političkog prostora od fašističkih i neofašističkih naslaga kojima je opterećeno BH društvo i država, ističe Lazović.

Prema Lazovićevim riječima, političare koji uništavaju državu moraju zaustaviti državne pravosudne institucije ili visoki predstavnik u BiH.

– Politike i političare koji svoju moć grade na govoru mržnje i veličanju ratnih zločina, koji blokiraju reforme i otvoreno rade na urušavanju države neko mora zaustaviti. To je prvenstveno zadatak pravavosudnih institucija BiH. U krajnjem slučaju i Visokog predstavnika u BiH, zaključio je on.

(Oslobodjenje)

Previous articlePOČELO JE: Načelnik općine Jablanica podnosi krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika
Next article“Haris Silajdžić smatra da je ovo jedna od posljednjih šansi za BiH”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.