Home Novosti BiH HELEZOV ZAMJENIK ZAPRIJETIO KOMŠIĆU: “Poslije ovakvog Odgovora, preostaje samo da se uključi...

HELEZOV ZAMJENIK ZAPRIJETIO KOMŠIĆU: “Poslije ovakvog Odgovora, preostaje samo da se uključi Tužiteljstvo BiH!”

Komšićev ured nije dao odgovor zašto isključuje primjenu članka zakona kojega su prekršili (članak 15. točke g) Zakona o obrani BiH)? Zašto su postavili brigadira Martina Propadala na mjesto generala ako se nije našao u dostavljenom prijedlogu Ministarstva obrana.

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, Slaven Galić (HDZ), uputio je javnosti, ali i najvišim diplomatskim tijelima u BiH dopis u kojem “ukazuje na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o odbrani BiH i Zakonom o službi u OS BiH pri imenovanju generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine”.

Galićevo pismo prenosimo u nastavku teksta:

“Ured člana Predsjedništva BiH poziva se na članak 12. točke i), j) i k) Zakona o obrani BiH kojim su propisane nadležnosti Predsjedništva BiH oko imenovanja, promicanja i smjenjivanja generala u OS BiH.

U svome Odgovoru Komšićev ured napominje da je imenovanje generala isključiva nadležnost Predsjedništva BiH. Rječ isključivo u hrvatskome jeziku znači samo, jedino, exskluzivno, što znači da u ovome slučaju članak 12. Zakona o obrani BiH isključuje sve ostale članke Zakona o obrani BiH koji uključuju Ministarstvo obrane BiH u proces imenovanja generala.

Radi se o članku 15. točke g) navedenoga Zakona temeljem kojega Ministar odbrane Bosne i Hercegovine predlaže postavljenje, promicanje i smjenu generala. Jedan članak zakona ne može isključivati drugi članak istoga zakona.

Komšićev ured navodi da General Stojčić nije imenovan zato što nema odgovarajuću školsku spremu. Ovdje se radi o apsurdu. General Stojčić je već General, kako i sam Komšićev ured tvrdi. Istoga nije trebalo imenovati jer je već imenovan. U vrijeme predsjedničkih mandata Željka Komšića i to od 2010. godine do 2018. godine Marko Stojčić je bio general. Tada taj isti Ured nije dovodio u pitanje stručnost generala Stojčića. I u tome razdoblju general Stojčić je premještan i postavljan od strane Predsjedništva, jedina razlika je što je tada sve odrađeno po Zakonu o obrani BiH, uvažavajući prijedlog Ministra obrane. U tome vremenu Komšićev ured očito nije imao svoga kandidata.

Komšićev ured nije dao odgovor zašto isključuje primjenu članka zakona kojega su prekršili (članak 15. točke g) Zakona o obrani BiH)? Zašto su postavili brigadira Martina Propadala na mjesto generala ako se nije našao u dostavljenom prijedlogu Ministarstva obrana.

Radi se o nezakonitome činu. Kako se uopće našlo ime Martina Propadala pred članovima predsjedništva ako nije zakonito predložen od strane Ministarstva obrane. To je pitanje za Tužiteljstvo BiH.

Zašto su smijenili i umirovili generala Marka Stojčića ako to nije bio prijedlog Ministra obrane?

U Odgovoru iz Ureda Željka Komšića naveli su da je Stojčić ispunio uvjete za umirovljenje. Članak 48.stavak (2) Zakona o službi u OS BiH propisuje uvjete za starosnu mirovinu te nalaže da se izuzetno, na prijedlog ministra Obrane, osoba koja ima čin generala,bez obzira na godine starosti i godine mirovinskog staža može umiroviti. I u ovome slučaju izostao je prijedlog Ministra te je ponovno prekršen članak zakona.

Postavlja se pitanje jeli na snazi potpuno bezvlašće u kojeme svatko može predlagati generale članovima Predsjedništva BiH kršeći zakonske odredbe. U dostavljenom Odgovoru od strane Ureda Željka Komšića evidentno je da isti nisu niti pokušali demantirati povredu članaka Zakona o obrani i Zakona o službi u OS BiH. Isti su samo proširili svoje nadležnosti dodavanjem riječi isključivo koju Zakon o obrani BiH ne prepoznaje. Ponovno postavljam pitanje dali je ovim činom potpuno stavljen van pravne snage Zakon o obrani BiH i Zakon o službi u OS BiH. Poslije ovakvog Odgovora od strane Ureda Željka Komšića preostaje samo da se uključi Tužiteljstvo BiH i formira predmet”, stoji u reagiranju kojega potpisuje zamjenik ministra obrane BiH mr.sc. Slaven Galić.

Podsjećamo,nakon što je zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, brigadir Slaven Galić, uputio predsjedavajućoj Vijeća ministra BiH Borjani Krišto dopis u kojem, ukazuje “na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o obrani BiH i Zakonom o službi u OS BiH pri imenovanju generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine”, reagirali su iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništvo BiH.

– Imenovanje generala je isključiva nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine po Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine, član 12, tačke, i. j. k. General Stojčić nije imenovan zato što nema odgovarajuću školsku spremu. Osim toga, Stojčić je ispunio uslove za penzionisanje, navode iz Kabineta.

Navode također kako Martin Propadalo ispunjava sve uslove za imenovanje, shodno članu 116. Zakona o službi u Oružanim snagama i članu 19. Pravilnika o unaprijeđenju vojnih lica, Službenik glasnik BiH br. 34/23.”, navodi Galić u sovm pismu.