Home Novosti BiH HISTERIJA U DODIKOVIM REDOVIMA: “Hajka protiv Republike Srpske se vodi od njenog...

HISTERIJA U DODIKOVIM REDOVIMA: “Hajka protiv Republike Srpske se vodi od njenog nastanka, Zapad ima sredstva da učini svašta…“

-Tako da je logično da je onaj ko je na čelu Republike Srpske meta, sve dok se čvrsto drži, kazao je Kecmanović, dodajući da je za Zapad bilo kakav ruski uticaj loš, a američki dobrodošao.

Opstanak Republike Srpske cilj je svih Srba, rekao je za RTRS književnik Vladimir Kecmanović, inače blizak režimu Milorada Dodika.

-Hajka protiv Republike Srpske se vodi od njenog nastanka, hajka protiv Milorada Dodika dvije decenije, od momenta od kada je na čelu Srpske, hajka je personalizovana i usmjerena na njega. Dodik ne dozvoljava da se sve više oduzimaju dejtonska ovlašćenja Srpskoj koja su pravno zagarantovana, a u praksi se negiraju. Siguran sam da je svim Srbima cilj da Republika Srpska opstane, kazao je Kecmanović.

-Tako da je logično da je onaj ko je na čelu Republike Srpske meta, sve dok se čvrsto drži, kazao je Kecmanović, dodajući da je za Zapad bilo kakav ruski uticaj loš, a američki dobrodošao.

-To već decenijama traje, ali stvari izmiču kontroli i nervoza Amerike i konglomerata koji je u njihovoj službi sve je veća. Dobro je što američki uticaj slabi ali opasno je što stvara nervozu jer ljudi koji gube moć mogu da budu jako agresivni i opasni. Zapad ima sredstva da učini svašta, pitanje je koliko im je to prioritet. Mislim da je najbitnije da sa srpske strane stav bude čvrst i razuman. U pravnom smislu, oni su sredstva iscrpili davno, ali kad je u pitanju sila tu nikad ne znate šta će da im padne na pamet, kazao je Kecmanović.

Kecmanović tvrdi da je srpska sabornost potrebna i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

– Normalno je da u višestranačkom sistemu postoje sukobi, pa i prljave igre. Ono što je problem u Srbiji, a sve više i u Srpskoj, što ne postoji neki nacionalni konsenzus – šta je ono oko čega se svi slažemo. To je neophodno za svaku državu, inače smo na vjetrometini, rekao je Kecmanović.