Home Novosti BiH “HERCEG-BOSANSKI” PORTALI KOLEKTIVNO PJENE: “Kandidati na austrijskim izborima izmislili BOSANSKU NACIJU i...

“HERCEG-BOSANSKI” PORTALI KOLEKTIVNO PJENE: “Kandidati na austrijskim izborima izmislili BOSANSKU NACIJU i traže status nacionalne manjine”!

Po prvi put za mjesto u Parlamentu Austrije utrkuju se tri osobe porijeklom iz BiH. Radi se o Davudu Bajramoviću, Ružici Čubeli Bajramović i Tini Kordić. Sva tri kandidata su navodno prihvatili inicijativu da Bosanci budu priznati kao nacionalna manjina u ovoj zemlji, navodi se u mailu kojeg je dobio portal Pogled.ba.

U dopisu se navodi kako bi se tako uspješnije zaštitila kultura, jezik i bosanski identitet.

Kako piše ovaj potal, status nacionalne manjine osobe iz BiH bi mogle dobiti bez većih problema s obzirom na njihovu brojnost u Austriji.

“Ali problem je u tome što Bosanac kao nacionalnost ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu. BiH je ustrojena kao zemlja tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, a pojam Bosanci najvećim dijelom se koristi za Bošnjake s područja Bosne”, zaključuje novinar portala Pogled ba.

Dalje piše kako ovakva inicijativa, čak i ako služi samo za dobivanje glasova u Austriji, predstavlja još jedan pokušaj asimilacije Hrvata i Srba koji se na ovaj način žele privoliti da odustanu od nacionalnog identiteta i prihvate teritorijalni koji je vezan za bošnjački narod.

“Sama činjenica da se u dopisu navodi kako status nacionalne manjine ima za cilj očuvanje Bosanskog jezika dokazuje kako se Bosanci poistovjećuju isključivo s bošnjačkim narodom”, piše portal koji dalje navodi da su tri kandidata inicijativu za proglašenje Bosanaca nacionalnom manjinom stavili na svoje predizborne plakate.

“U prijevodu, izmislili su naciju koju žele proglasiti nacionalnom manjinom kako bi zaštitili njihova prava. Bilo bi korektno da je barem netko proveo istraživanje među Hrvatima i Srbima, pa i Bošnjacima o tome osjećaju li se Bosancima ili pripadnicima svojih etničkih grupa umjesto da im se na silu nameće novi identitet”, piše portal.

Na kraju teksta portal zaključuje kako jeste činjenica da se u predizbornim kampanjama može svašta čuti i vidjeti, ali izmišljanje nacije s ciljem dobivanja glasova daleko pomiče granice inovativnosti kandidata.

“Samo je problem u tome što ovdje govorimo o Bosni i Hercegovini, zemlji gdje ovakve priče predstavljaju nastavak borbe bošnjačke političke elite da u miru ostvari ciljeve koje nisu uspjeli ostvariti u ratu. Valjda će netko birače u Austriji upoznati sa ovom politikom i njezinim posljedicama”, piše portal Pogled ba, čiji je tekst osvanuo i na stranicama većine ostalih portala bliskih HDZ-u.

(S.B.)