Home Novosti Hitan apel bh. građana u Kanadi: Zaustavimo izbijanje još jednog rata!

Hitan apel bh. građana u Kanadi: Zaustavimo izbijanje još jednog rata!

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) poziva sve Kanađane da pošalju apel svojim članovima kanadskog Parlamenta, da osude i sankcionišu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji destabilizira BiH povlačenjem entiteta Republika Srpska iz državnih institucija, uključujući graničnu policiju, pravosudne institucije i oružane snage.

Bosanci i Hercegovci su u konačnici zabrinuti da će Dodikovo kršenje Dejtonskom mirovnog sporazuma i šireg državnog prava, ukoliko on ne bude zaustavljen, dovesti do još jednog etničkog sukoba.

– Posljednji rat u BiH iz ’90-ih koji je okončan Dejtonskim mirovnim sporazumom, rezultirao je genocidom u kojem je stradalo više od 8.000 nevinih građana Srebrenice i okolice, smrću više od 100.000 osoba i raseljavanjem više od milion Bosanaca i Hercegovaca – od kojih su mnogi danas ponosni Kanađani, stoji u pismu koje možete pročitati i podržati OVDJE.

Proces slanja pisma svom kanadskom parlamentarcu je vrlo jednostavan – potrebno je da na gornjem linku unesete svoje ime i pošanski broj.

– S obzirom da je Kanada članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira stvorenog Dejtonskim sporazumom koji Dodik nastavlja da podriva, pozivamo vladu Kanade da se pridruži svojim NATO saveznicima u sankcionisanju i osudi Dodika i da sarađuje sa organima vlasti BiH kako bi osigurali očuvanje i stabilnost teritorijalnog integriteta i suvereniteta države. S obzirom na hitnost i ozbiljnost krize, nekoliko evropskih zemalja trenutno razmatra sankcije protiv Dodika, a Kanada ima priliku da pokaže liderstvo u ovom pogledu pridruživanjem Sjedinjenim Američkim Državama i igranjem proaktivne i odvraćajuće uloge, ističu iz Insituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).