Home Novosti IZVJESTITELJ BUNDESTAGA ADIS AHMETOVIĆ: “Njemačka je zabrinuta; secesionistički napori Milorada Dodika uznemiravaju...

IZVJESTITELJ BUNDESTAGA ADIS AHMETOVIĆ: “Njemačka je zabrinuta; secesionistički napori Milorada Dodika uznemiravaju ljude i…”

Naveo je da je BiH jedina država u Evropi čiji je temelj evropski ili međunarodni mirovni sporazum te da Dejtonski mirovni sporazum moraju štititi Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska, kao i EU i međunarodna zajednica.

Poslanik SPD-a u Bundestagu Adis Ahmetović, koji je preuzeo prošle sedmice poziciju izvjestitelja za Zapadni Balkan, je komentarisao za Euroactiv situaciji u BiH.

“Trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini može se opisati kao krhka. Međunarodna zajednica, uključujući i Saveznu Republiku Njemačku, zabrinuta je zbog rastućeg nacionalizma. Secesijski napori Milorada Dodika, člana državnog Predsjedništva, uznemiruju ljude u zemlji i ne samo da destabilizuju Bosnu i Hercegovinu, već dovode i do primjetnih tenzija na cijelom Zapadnom Balkanu. Pokušaji podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i promoviranja secesije prijete stabilnosti ne samo u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu, već i u Evropi u cjelini,” rekao je on.

Naveo je da je BiH jedina država u Evropi čiji je temelj evropski ili međunarodni mirovni sporazum te da Dejtonski mirovni sporazum moraju štititi Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska, kao i EU i međunarodna zajednica.

“Stoga je moj posao kao njemačkog stručnjaka za vanjsku politiku da upozoravam na Dodika i druge u slučaju pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Istovremeno, važno mi je naglasiti da demokratske i liberalne snage u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu mogu računati ne samo na moju podršku, već i na podršku SR Njemačke,” rekao je Ahmetović.

O izbornoj reformi u BiH

Naveo je da je hitno potrebna izborna reforma u BiH, ali da se treba razmisliti o odgađanju tog procesa do nakon izbora u oktobru “kako bi se spriječile moguće izborne manipulacije.”

“Sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava, slobodan i bezbjedan pristup biračkim mjestima za sve građane, ispravne registracije, transparentnost biračkog spiska, digitalno prebrojavanje glasova i kontrola glasačkih kutija imaju najveći prioritet . Ukoliko se reforma pokrene prije izbora, mora se uzeti u obzir i presuda suda u slučaju Sejdić-Finci,” podcrtao je on.

Ahmetović je objasnio da je Ustav BiH uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom i da kao takav jamči jednaku podjelu vlasti između tri konstitutivna naroda: bosanskih Hrvata, bosanskih Srba i Bošnjaka, te da cilj u BiH treba biti “da se Dejtonski mirovni sporazum dalje razvija sa svih strana i da svi ljudi, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, dobiju ista prava – i u smislu političkog učešća (aktivno i pasivno biračko pravo).”

Objasnio je da je on poslanik sa fokusom na vanjsku i sigurnosnu politiku i podcrtao da će, preuzimanjem novog zadatka kao glavni izvjestilac za Zapadni Balkan, biti na raspolaganju svim zemljama Zapadnog Balkana podjednako kao partner u saradnji – “uvijek pod pretpostavkom daljnjeg razvoja mira, demokratije i prosperiteta za region i intenziviranja odnosa sa EU i bilateralnom saradnjom sa Njemačkom.”

“U narednim nedjeljama i mjesecima otputovat ću u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku da razgovaram sa raznim predstavnicima iz politike, biznisa, nauke, kulture i civilnog društva. Tokom razgovora svakako će mi koristiti činjenica da, zbog svog porijekla, razumijem jezike, imam dobro geografsko i istorijsko znanje i imam osjećaj i empatiju za kulture i načine života,” rekao je.

Schmidt ima podršku poslaničke grupe SPD u Bundestagu

Ahmetović je naveo da je razgovarao sa Visokim predstavnikom u BiH, Christianom Schmidtom, o stanju u zemlji.

“Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu treba ojačati kako bi se nakon Dejtonskog sporazuma dao veći prioritet civilnim aspektima i pružila veća podrška demokratskim naporima. Visoki predstavnik i ja smo u bliskom kontaktu i on također ima podršku najveće poslaničke grupe, moje poslaničke grupe SPD, za svoje zahtjevne zadatke,” rekao je.

“Želimo da podržimo liberalno-demokratske snage na Zapadnom Balkanu”

Ahmetović je objasnio da Zapadni Balkan ima nezavisne političke sisteme, ali da domaći politički razvoji pojedinih zemalja utiču jedni na druge direktno i indirektno.

“Po mom mišljenju, za pojedinačne države može biti korisno da bliže sarađuju jedna s drugom i da budu u zdravoj demokratskoj konkurenciji jedna s drugom. Zapadni Balkan je vijekovima bio od velikog geopolitičkog interesa. Posljednjih godina raste interesovanje Rusije i Kine. Zalažem se za približavanje EU – zato ću nastaviti da podržavam evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.”

“Kao izvjestilac, izvijestit ću o situaciji na Zapadnom Balkanu najveću poslaničku grupu u njemačkom Bundestagu, poslaničku grupu SPD. Međutim, ne radi se samo o opisivanju političke, ekonomske i socijalne situacije u regionu. Želio bih da predložim konkretne korake Odboru za vanjske poslove i Saveznoj vladi za stabilizaciju situacije na terenu, očuvanje mira, jačanje demokratskih i liberalnih snaga i proširenje EU kao konkretnu mogućnost za sve zemlje Zapadnog Balkana,” objasnio je Ahmetović.

Naveo je da trenutno surađuje sa kolegama Dietmarom Nietanom, kao i sa Josipom Juratovićem i drugim zastupnicima i stručnjacima na konkretnom planu stabilizacije Bosne i Hercegovine.

“Želimo da podržimo liberalno-demokratske snage na Zapadnom Balkanu. To je jedan od razloga zašto dajemo prioritet približavanju EU i EU integracijama. Naravno, za to je potreban širok dijalog i suradnja na svim nivoima,” rekao je Ahmetović.