Home Novosti BiH HLADAN TUŠ ZA DRAGANA ČOVIĆA: DRAGANA ČOVIĆA: Iz Rezolucije Evropskog parlamenta definitivno...

HLADAN TUŠ ZA DRAGANA ČOVIĆA: DRAGANA ČOVIĆA: Iz Rezolucije Evropskog parlamenta definitivno izostavljeno “legitimno političko predstvaljanje”!

U završnom tekstu rezolucije nema ključnog zatjeva HDZ-a o tzv. legitimnom političkom predstavljanju što je HDZ predstavio kao “preduslov političke stabilnosti BiH”

Evropski parlament je u prijedlogu rezolucije o Bosni i Hercegovini pozvao na provedbu izbornih i ustavnih reformi, ističući ustavnu ulogu konstitutivnih naroda, no defnitivno je izostavljen ključni zahtjev HDZ-a o tzv. legitimnom političkom predstvaljanju kojim bi se spriječilo Hrvate iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bihaća…da budu izabrani u Dom naroda.

U završnom tekstu rezolucije nema ključnog zatjeva HDZ-a o tzv. legitimnom političkom predstavljanju što je HDZ predstavio kao “preduslov političke stabilnosti BiH” pri čime je HDZ tražio da se legitimno političko predstavljanje osigura na svim političkim i administrativnim razinama.

HDZ se već duže vremena zalaže da se Hrvati u Dom naroda biraju isključivo iz kantona s Hrvatskom većinom, odričući legitimitet Hrvatima iz kantona s bošnjačkom većinom. Primjenom ovog diskriminatorskog načela, niti jedan Hrvat iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća(…)ne bi mogao biti izabran u Dom naroda, jer bi se birali samo Hrvati s prostora nekadašnje paradržave “Herceg-Bone”.

Takav izborni model, koji bi bio u suprotnosti s Ustavom, na izravan način bi doveo do faktičke podjele Federacije BiH i formianja trećeg entiteta.