Home Novosti BiH HLADAN TUŠ/ ZBOG DODIKOVE SECESIONISTIČKE POLITIKE: Njemačka obustavlja četiri projekta u RS-u...

HLADAN TUŠ/ ZBOG DODIKOVE SECESIONISTIČKE POLITIKE: Njemačka obustavlja četiri projekta u RS-u vrijedna 105 miliona eura

“Njemačka savezna vlada odlučila je da u RS-u dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura i da se na taj način sukcesivno okončaju”, saopćeno je iz Njemačke ambasade

Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini obavijestila je da ova država obustavlja četiri infrastrukturna projekta u entitetu Republika Srpska.

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci.

“Njemačka savezna vlada odlučila je da u RS-u dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura i da se na taj način sukcesivno okončaju”, saopćeno je iz Njemačke ambasade.

Navode da je pozadina ovakve odluke nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika.

“Kao reakcija na odluke Narodne skupštine Republike Srpske od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države Bosne i Hercegovine, njemačka vlada je u aprilu 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta. Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte.

Projekti će sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom. Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou Bosne i Hercegovine ili regiona Zapadnog Balkana, a time uključuju i Republiku Srpsku, kao ni na saradnju s civilnim društvom”, obrazloženo je iz njemačke ambasade.

Ističu da njemačka vlada podržava približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

“Njemačka je spremna dalje intenzivirati saradnju s Bosnom i Hercegovinom, kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj. Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine”, poručeno je.

O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i projektni partneri.