Home Novosti BiH In memoriam / Preminula majka Srebrenica Sabaheta Fejzić

In memoriam / Preminula majka Srebrenica Sabaheta Fejzić

Preminula je još jedna od Majki Srebrenice, Sabaheta Fejzić. Bila je veliki borac za istinu o genocidu u Srebrenici. Ona je preminula sinoć, nakon duge i teške bolesti.

Sabaheti su u genocidu ubijeni muž i maloljetni sin.

Na društvenim mrežema objavljena je tužna priča o tragediji sa kojom je živjela ova predivna žena. Riječ je o priči koja je objavljena na Srebreničkom zidu.

“Rijad Fejzić posljednji put fotografisan u jedanaestoj godini života.

Bio je jedino dijete Šabana i Sabahete Fejzić, imućne familije koja je živjela u Srebrenici. Očajnički je želio da rat stane i da nastavi školovanje – njegove ambicije su bile da postane pilot.

Kada je nestalo hrane, a familija, koja je sada uključivala Sabahetinog brata i majku, morala je da preživljava na jednom kilogramu brašna dnevno, Rijad je uporno odbijao insistiranje roditelja da uzme i dio njihove porcije.

Šaban, Sabaheta i Rijad su 11. jula krenuli pješice prema Tuzli.

Ali, zbog kiše granata koja ih je pratila, odlučili su da Šaban nastavi ka Tuzli, a Sabaheta i Rijad krenuli su ka Potočarima. Dok su hodali prema autobusima, Rijadu je naređeno da “skrene desno”. Sabaheta je čvrsto držala sina uza se, ali su je srpski vojnici brutalno udarajući, odvojili od njega.

Blijed i u suzama, Rijad se okrenuo Sabaheti i rekao: “Mama, molim te idi”, piše u priči.