Home Novosti BiH PRISTIŽU PRVE REAKCIJE IZ BiH: Ministrica Turković poručila – “Ovo je HISTORIJSKI...

PRISTIŽU PRVE REAKCIJE IZ BiH: Ministrica Turković poručila – “Ovo je HISTORIJSKI KORAK za Crnu Goru”

Sinoć je u Parlamentu Crne Gore usvojena Rezolucija o priznanju genocida u Srebrenici. Uprkos opstrukcijama i prijetnjama, crnogorski poslanici u ustrajali u namjerama da se stane u kraj negiranju istine o stradanju Bošnjaka u Srebrenici. Osim toga, večeras je smijenjen i ministar pravde Vladimir Leposavić, koji je nešto ranije negirao presude Suda u Hagu, što je izazvalo revolt i zahtjeve za njegovom smjenom.

Povodom izglasavanje Rezolucije oglasila se i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na svom Twitter profilu. Njenu poruku prenosimo u cjelosti:

“Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici je važan, historijski korak za Crnu Goru, ali i veliki korak ka pomirenju, regionalnoj stabilnosti te snažan podsticaj borbi za istinu i pravdu. Čestitam narodu i vlastima Crne Gore na ovom pravednom i odgovornom činu.

Krajnje je vrijeme da se i u BiH osudi i zabrani negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina. Ovo je potvrda da suočavanje sa istinom i međunarodno priznatim presudama nije pitanje nacije ili etničke pripadnosti, nego humanosti, predanosti pravdi, miru i općem dobru”, istakla je ministrica Turković.