Home Novosti BiH Inicijativa vijećnika SDA: Može li Tuzla dobiti Cvijet Srebrenice na skveru ili...

Inicijativa vijećnika SDA: Može li Tuzla dobiti Cvijet Srebrenice na skveru ili drugom primjerenom mjestu?

Vijećnik SDA u GV Tuzla Mirza Tupajić na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća podnijet će inicijativu za potavljanje Cvijeta Srebrenic na Skveru ili kružnom toku na zapadnom ulazu u grad, ili n nekom drugom primjerenom mjestu.

“Svaki grad u Bosni i Hercegovini treba da ima neki simbol koji će nas konstantno podsjećati na žrtve genocida, a ne da se toga prisjećamo samo 11. jula. Predlažem da to bude urađeno kao umjetnička instalacja sadnjom cvijeća i trave u obliku srebreničkog cvijeta ili eventualno oslikano na nekom većem panou ukoliko ne bi moglo da se smjesti na kružni tok”, navodi se u inicijativi.

Podsjetimo, vijećnik Tupajić je ovu nicijativu podnosio i 2015. godine u formi vijećnićkog pitanja, te je od nadležne Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica dobio potvrdan odgovor. U odgovoru, koji je tada potpisao pomoćnik gradonačelnika Kemal Kurević, navodi se još da će Služba u narednom periodu sprovesti razmatranje prijedloga i utvrditi najpovoljniju lokaciju za Cvijet Srebrenice. Nažalost, inicijativa još uvijek nije realizirana.

Vijećnik Tupajić na kraju inicijative navodi “Ne zaboravljajući prošlost gradimo budućnost”.

Jedan od gradova, koji na jednom od kružnih tokova ima Cvijet Srebrenice je Zenica.

Simbolika Cvijeta Srebrenice

Bijela boja simbolizira nevinost i simbol je nevino stradalih u genocidu, zelena je simbol nade, ali i buđenja, te nosi poruku i želju da se svi građani bez obzira na vjeru i naciju širom Bosne i Hercegovine, regiona, Evrope i svijeta probude i ne zaboravljaju strahote genocida i patnje kroz koju su prošli Bošnjaci. Jedanaest latica ovog cvijeta predstavljaju 11. juli 1995. godine.

(Bportal.ba/Foto:Klix)