Home Novosti INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA OPLEO PO DODIKOVOM ENTITETU: “Kontinuirano ponižavanje prijedorskih...

INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA OPLEO PO DODIKOVOM ENTITETU: “Kontinuirano ponižavanje prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, gradom slobodno šetaju RATNI ZLOČINCI…”

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) najoštrije osuđuje, kako navode, zločin iz mržnje izvršen na džamiju u Prijedoru, ocjenjujući taj čin kao izraz kontinuiranog ponižavanja prijedorskih Bošnjaka i Hrvata sa ciljem širenja straha među porodicama ubijenih i nestalih.

– Zločin iz mržnje na džamiju u Prijedoru je samo jedan u nizu znakova da je u Prijedoru i dalje prisutno masovno kršenje ljudskih prava prognanika i povratnika, preživjelih žrtava i svjedoka zločina. Frustrirane općinske vlasti Prijedora nikada nisu javno priznale djela tadašnjih zločinačkih vlasti i odale pokajanje za patnje kroz koje su prošle na hiljade Bošnjaka i Hrvata, te pružile ruku pomirenja i pokajanja – ističe se u saopćenju IGK-a.

Naglašavaju da se istovremeno Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti, te da se dozvoljavaju skupovi fašističkih grupa protiv kojih su se Prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na kulturu sjećanja.

– Šutnja u vezi zločina iz mržnje s nacionalističkim ispadima koji još više dehumanizira preživjele žrtve genocida, šutnja od strane prijedorske aktuelne vlasti, bosanskohercegovačke, posebno bošnjačke vlasti i šutnja svijeta ide samo u prilog negatorima genocida u Prijedoru koga je nauka o genocidu dokazala, a nadamo se i drugostepeni postupci osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžići i Ratku Mladiću na Rezidualnom mehanizmu za krivične sudove. U prijedorskom slučaju, možemo slobodno dodati novu fazu – trijumfalizam – slavljenje zločina genocida – poručuju iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(SB / Fena)