Home Novosti Inzko na mezaru Hatidže Mehmedović: To je majka koja je na ovom...

Inzko na mezaru Hatidže Mehmedović: To je majka koja je na ovom svijetu dostigla nebeske visine

“To je majka koja je pateći, trpeći svoju bol do neba, duhovno, već za ovozemaljskog života, stigla u nebeske visine”, zaključio je Inzko.

Visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio je mezarje u Sućeski kako bi danas, na treću godišnjicu njene smrti, odao poštu Hatidži Mehmedović.

“Hatidža Mehmedović je najsnažnija osoba koju sam upoznao u svom životu. Njena lavovska borba za istinu i pravdu, njena lucidnost, razboritost i požrtvovanost za čovjeka, kojoj sam imao
priliku svjedočiti godinama, dovela me danas na njen mezar, na treću godišnjicu od kada se ova žena velikog srca preselila u ljepši svijet, svojim sinovima i suprugu. Imao sam veliku potrebu pokloniti se ovoj impresivnoj ženi od koje sam naučio da je ‘oprost vrhunac ljubavi’”, poručio je Inzko.

Dodao je da kada “iz usta majke, kojoj su ubijena oba sina, koje je sahranila tek 2010. godine, čujete da govori o “nužnosti pomirenja ”, kada je čujete da vapi za riječi “oprosti”, ili pak koja javno pozove sve “koji su sudjelovali u genocidu da mogu doći na komemoraciju ili neki drugi dan ako imaju potrebu na mezarju zatražiti oprost od žrtava da bi našli svoj mir, da su svi dobrodošli”, čovjek se uistinu zapita odakle jednoj majci tolika snaga i sabranost”.

“To je majka koja je pateći, trpeći svoju bol do neba, duhovno, već za ovozemaljskog života, stigla u nebeske visine”, zaključio je Inzko..

Hatidža me inspirirala da radim na projektu “Oprostom pobjeđuje čovječanstvo”. Do sada
planetarno poznata Srebrenica, po genocidu na koncu 20. vijeka, trebala bi postati planetarni
simbol snage oprosta Majke, kazao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

– Svi mi živimo u istoj kući. Ako se nastavimo stalno svađati svima će biti loše. Bez pomirenja i oprosta ovdje niko nema budućnosti. Ni još uvijek nerođena djeca neće imati budućnosti ako se mi ne pomirimo s našim komšijama, kazala mi je ova velika, mudra žena u zenitu svog života, a ja sam to zabilježio kao Hatidžin testament. Danas želim javno uputiti taj Hatidžin testament svim građanima ove napaćene zemlje na promišljanje, apostrofirao je na koncu visoki predstavnik.