Home Novosti BiH IVICA PULJIĆ NAPAO REUFA BAJROVIĆA: “Pola sudionika njegovog panela ne zna apsolutno...

IVICA PULJIĆ NAPAO REUFA BAJROVIĆA: “Pola sudionika njegovog panela ne zna apsolutno ništa o BiH!”

Pozivajući se na Puljića, Večernjak dalje tvrdi da se na tom skupu u najcrnjem svjetlu opisivala ne samo politika SAD prema BiH nego i hrvatska politika u BiH te odnos službenog Zagreba.

Mostarska redakcija Večenjeg lista piše kako je “radikalni političar Reuf Bajrović” sa svojim aktivistima lansirao u eter tvrdnju da je izborna reforma koju su predvodile administracije SAD-a i EU-a isključivo išla u korist hrvatske strane

Večernjak citira saopćenje State Departmenta da su Sjedinjene Države i EU pomogli u održavanju razgovora kako bi potaknuli političke stranke da dođu do nužnog kompromisa te kako ne stoje navodi da su ti razgovori za cilj imali ispuniti težnje samo jedne političke stranke HDZ-a BiH.

Stav State Departmenta

Večernjak piše da takav narativ pokušava nametnuti “radikalni političar Reuf Bajrović s nizom aktivista koji šire manipulacije i laži kako bi opravdao, prije svega, ekstremističku politiku DF-a koja je doslovno postala desno krilo SDA”.

List dalje tvrdi da je ova mantra o neprincipijelnoj politici SAD i EU gurnuta u eter preko virtualnog panela na Univerzitetu Columbia u New Yorku.

No, dopisnik Al Jazeera iz Washingtona, Ivica Puljić, tvrdi da se radi o skupu koji potpuno odudara od realnosti, a što je najvažnije službenoga stava SAD-a.

“To je bio jedan privatizirani panel u cilju da se obrlati Amerika. Među sudionicima je bio Reuf Bajrović i njegova najbolja američka prijateljica Tanya Domi koja o BiH zna isključivo što joj dozira Bajrović. Ovaj panel nema nikakvu važnost, a pola sudionika o BiH ne zna apsolutno ništa”, napisao je Puljić.

Pozivajući se na Puljića, Večernjak dalje tvrdi da se na tom skupu u najcrnjem svjetlu opisivala ne samo politika SAD prema BiH nego i hrvatska politika u BiH te odnos službenog Zagreba.

“Posebno je sporno što se manipulira činjenicama ponajprije s pregovorima o izbornim i ustavnim reformama za čiju propast je odgovorna vodeća bošnjačka stranka SDA koja je najprije u Neumu, a onda i u Sarajevu, postavila nemoguće uvjete kada su postignuti dogovori oko pronalaženja rješenja za izbor izaslanika u Dom naroda, odnosno članova Predsjedništva BiH. U suštini predstavnici HNS-a BiH i drugih bošnjačkih stranaka prihvatili su modele oko Doma naroda, što je uključivalo i prag od tri posto, no sve je spriječio SDA”, tvrdi Večernji list blizak lideru HDZ-a, Draganu Čoviću.

Ustupci Hrvata

Mostarki list dalje tvrdi da je čelnik SDA, Bakir Izetbegović, blokirao rješenje koje omogućava izbor članova Predsjedništva s formulacijom da ti članovi predstavljaju konstitutivne narode, ali i ostale građane.

“Kada se pak otišlo i korak dalje u Sarajevu oko redefiniranja uloge Doma naroda, odnosno ograničavanja pitanja vitalnoga interesa, ponovno je u Sarajevu cijeli paket srušio čelnik Bakir Izetbegović izlazeći sa zahtjevom da se Dom naroda pretvori doslovno u kopiju Vijeća naroda RS, čak iako su Hrvati pristali na redefiniranje vitalnog interesa”.

Večernjak na kraju teksta konstatira da je sve to dobro poznato američkoj administraciji, ali i visokom predstavniku Christianu Schmidtu čiji je Ured modelirao rješenja zajedno sa sudionicima razgovora SAD-om i EU-om.

(SB)