Home Novosti VUČIĆU JE STIGAO ULTIMATUM IZ BERLINA: “Uzmi ili ostavi!”

VUČIĆU JE STIGAO ULTIMATUM IZ BERLINA: “Uzmi ili ostavi!”

„Ako izabere da ide putem ka Evropi, onda će imati podršku EU i njemačke vlade. Ako izabere drugi put, posljedice će biti drugačije“, dodao je.

Njemačka je upozorila Srbiju da bi bliskost Rusiji mogla da zakomplikuje njeno približavanje EU, prenosi agencija France presse pozivajući se na izvor iz njemačke vlade.

Dva dana uoči samita u Berlinu koji bi trebalo da ojača saradnju EU sa šest zemalja Zapadnog Balkana, neimenovani izvor je rekao da u slučaju Srbije „odnosi sa Rusijom svakako pripadaju tamnoj strani“.

Njemački zvaničnik je podsjetio na sporazum koji su krajem septembra potpisali ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov tadašnji srpski kolega Nikola Selaković o nastavku konsultacija dva ministarstva u naredne dvije godine.

„Bili smo iznenađeni i razočarani“, dodao je.

AFP navodi da je Srbija u UN osudila invaziju Rusije na Ukrajinu, ali da odbija da se pridruži evropskim sankcijama Moskvi.

Ipak, Berlin „smatra da je intenzivna diskusija sa predsjednikom (Aleksandarom) Vučićem korisna“.

„On je iskusan političar koji može da analizira i analizira implikacije ruskog rata protiv Ukrajine“, rekao je izvor iz njemačke vlade.

„Ako izabere da ide putem ka Evropi, onda će imati podršku EU i njemačke vlade. Ako izabere drugi put, posljedice će biti drugačije“, dodao je.

Na samitu Berlinskog procesa 3. novembra trebalo bi da učestvuju šefovi vada šest zemalja Zapadnog Balkana, lideri EU i njemački kancelar i da budu potpisana tri sporazuma – o međusobnom priznavanju ličnih isprava, fakultetskih i stručnih diplome, dodaje AFP.