Home Novosti BiH Iz Ambasade SAD u BiH jasno poručuju: Jedini pravni način da se...

Iz Ambasade SAD u BiH jasno poručuju: Jedini pravni način da se riješe pitanja provođenja presuda Evropskog suda je kroz ustavne amandmane

Iz Ambadase SAD u Sarajevu prokomentirali su za “Avaz” Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je i jučer aktuelizirao Hrvatski narodni sabor. Sjedinjene Države su uvijek podržavale koalicione partnere i stranačke lidere da pregovaraju u dobroj namjeri, izgrade konsenzus i naprave kompromise neophodne za usvajanje reformi potrebnih za jačanje bh. demokratije, rast njene ekonomije, jačanje vladavine prava, suzbijanje korupcije i otvoranje vrata za integraciju zemlje u evroatlantske institucije.

Istovremeno, kao i druge članice međunarodne zajednice, Sjedinjene Države snažno podržavaju zakonsku regulativu o izbornom integritetu koja vraća vjeru građana BiH u demokratiju, osiguravajući da se svi glasački listići pošteno zbrajaju i koja obuhvata dugogodišnje preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR) i drugih uglednih međunarodnih organizacije.

Građani BiH ne žele i ne zaslužuju zakonska rješenja koja dodatno učvršćuju koruptivne prakse ili usmjeravaju bh. demokratiju dalje ka oligarhiji.

Što se tiče presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), naš stav ostaje isti: jedini pravni način da se riješe pitanja provođenja presuda ECHR-a u vezi sa Predsjedništvom je kroz ustavne amandmane.

Pozdravljamo iskrene napore svih političkih lidera da pregovaraju o ustavnim promjenama neophodnim za rješavanje odluka ECHR-a koje se odnose na Predsjedništvo, kao i svih drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali ne postoji pravna prečica za postizanje ovog cilja.

Ako su stranački lideri istinski posvećeni euroatlantskim integracijama, uključujući otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom, onda im ne bi trebalo biti teško da pronađu rješenja koja zadovoljavaju evropske standarde.

Sve manje od toga bilo bi kontraproduktivno i još gore za građana BiH.