Home Novosti KURTI STRAHUJE OD VUČIĆEVE INVAZIJE: “Potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije hitnije...

KURTI STRAHUJE OD VUČIĆEVE INVAZIJE: “Potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije hitnije nego ikad, odbijanje znači da…”

Premijer Kosova ocijenio je da je potreban pristup EU koji promoviše integraciju zemalja regiona u Evropsku uniju prema zaslugama umjesto da, kako je naveo, cijeli region ostane talac jedne zemlje.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je tokom panel dikusije u Londonu da čvrst savez Srbije s Rusijom nije samo teoretski rizik za Evropu i Zapadni Balkan, već je realan rizik s kojim se Kosovo, ali ne samo Kosovo, redovno suočava.

Kosovski premijer, koji je u ponedeljak bio glavni govornik na diskusiji u organizaciji Instituta “Chatham House”, ocijenio je da prisustvo Rusije na Balkanu raste kroz Srbiju i da je u tom kontekstu potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije hitnije nego ikada, prenosi Anadolija.

“Nepotpisivanje dosadašnjeg sporazuma je jasan znak nedostatka dobrog povjerenja, koji je neophodan za pravnu sigurnost i sprovođenje onoga za što su se strane dogovorile. Odbijanje potpisivanja sporazuma znači i da Srbija želi da ostavi otvorenu opciju invazije na Kosovo”, rekao je Kurti, saopšteno je iz Vlade Kosova.

On je ocijenio da je potreban pristup EU koji promoviše integraciju zemalja regiona u Evropsku uniju prema zaslugama umjesto da, kako je naveo, cijeli region ostane talac jedne zemlje.

“Srbija sa svojim autoritarnim režimom koči cijeli region”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je, između ostaloga, podsjetio na prošlogodišnji napad u Banjskoj, kada je ubijen policijski narednik Afrim Bunjaku.

On je također konstatovao da je liberalizacija viza za Kosovo, koja je stupila na snagu 1. januara ove godine, povećala interesovanje Srba na Kosovu za dobijanje kosovskih pasoša.

Kurti je ocijenio uspješnim proces preregistracije vozila sa registarskih tablica Srbije na na kosovske RKS tablice.