Home Novosti BiH Iz OHR-a se oglasili o sankcijama SAD prema Cvijanović, Stevandiću, Viškoviću i...

Iz OHR-a se oglasili o sankcijama SAD prema Cvijanović, Stevandiću, Viškoviću i Bukejloviću: Vrlo jasne i nedvosmislene poruke su poslali!

Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD na ‘crnu listu’ uvrstio je Željku Cvijanović, Nenada Stevandića, Radovana Viškovića i Miloša Bukejlovića. Na svom zvaničnom Twitter nalogu oglasio se i OHR.

“OHR pozdravlja mjere koje je poduzelo američko Ministarstvo finansija u cilju jačanja vladavine prava i zaštite ustavno-pravnog poretka u Bosni i Hercegovini od drskih pokušaja da se ugrozi rad institucija, kao i stabilnost zemlje i do sada postignute reforme”, navodi se.

Potom su dodali:

“Ne bi trebalo biti iznenađujuće da se zvaničnici na državnom i entitetskom nivou, koji su doprinijeli usvajanju zakona u Narodnoj skupštini RS S namjerom da se pokuša ugroziti autoritet Ustavnog suda BiH,

suočavaju sa sankcijama budući da su njihovi postupci bili direktno u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom,

također pritom narušavajući vladavinu prava u trenutku kada je Bosni i Hercegovini pružena generacijska šansa da napravi konkretne korake ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.”

I glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller oglasio se povodom uvođenja sankcija zvaničnicima iz Bosne i Hercegovine zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Miller je rekao da su SAD sankcionisale četiri zvaničnika iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u donošenju zakona u NSRS-u kojim se podriva Ustav BiH, a ujedno i Aneks Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Predložen od strane Milorada Dodika, koji je je pod sankcijama SAD-a, ovaj novi propis predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija.

Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede za integrisanje zemlje u euroatlantske i evropske institucije, a na štetu građana BiH”, rekao je Miller.

Dodao je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, koji je vrhovni autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, javno osudio zakon kao neprihvatljivu povredu vladavine prava te nasrtaj na ustavni poredak BiH.

“Uprkos nastojanjima visokog predstavnika da se zakon poništi, Dodik je 7. jula 2023. godine potpisao Ukaz o stupanju zakona na snagu.

Objava o sankcionisanju nastavak je ranijih sankcija i zabrane izdavanja viza za ulazak u SAD koje smo nametnuli radi promocije odgovornosti, mira, stabilnosti i funkcionalne demokratske vlasti u regiji Zapadnog Balkana.

Nastavićemo pružati podršku građanima BiH u naporima za jačanje vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta”, zaključuje se u saopćenju State Departmenta.

Podsjećamo, Ministarstvo finansija SAD-a je na listu sankcionisanih lica uvrstilo predsjedavajućeg NSRS Nenada Stevandića, premijera RS Radovana Viškovića, srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i ministra pravde RS Miloša Bukejlovića,

u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, zbog odgovornosti za ili saučesništvo ili zbog direktnog ili indirektnog učešća u kršenju ili postupku kojim je opstruisana ili ugrožena provedba bilo kojeg regionalnog sporazuma u oblasti sigurnosti, mira, saradnje ili sporazuma o međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizama odgovornosti koji se odnose na Zapadni Balkan, uključujući Dejtonski mirovni sporazum.