Home Novosti BiH SKANDALOZNE IZJAVE IVICE DAČIĆA: “Zašto na crnoj listi nisu muslimani koji ruše...

SKANDALOZNE IZJAVE IVICE DAČIĆA: “Zašto na crnoj listi nisu muslimani koji ruše BiH, oni hoće da naprave islamsku državu”

Dačić je upitao “šta se dešava sa prijetnjama ratom koje daju Naser Orić ili zvaničnik Denis Bećirović”

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da “oni koji napadaju Republiku Srpsku u stvari ruše BiH jer misle da BiH treba da bude muslimanska i da ne bude više zasnovana na ravnopravnosti naroda i entiteta”.

Dačić je ukazao na “zahtjeve koji vode unitarizaciji BiH i rušenje institucija i načina na koje je BiH stvorena Dejtonskim mirovnim sporazumom, te ocijenio da, kada se Republika Srpska pokušava tome oduprijeti, onda je optužuju za antidejtonske poteze”.

– Pa čekajte, što ne staviše na listu sankcija muslimane koji ruše BiH od samog početka? Pa, je li oni govore i pišu knjige da BiH treba da bude islamska država? Zar to nije rušenje Dejtonskog sporazuma – rekao je Dačić.

On je istakao da i oduzimanje nadležnosti RS predstavlja rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te ocijenio da se, u stvari, pokušava stvoriti novi Dejton, koji bi prepravio stari, i to s ciljem unitarizacije.

– Sad će u BiH neko da stvara unitarnu BiH, a rat je počeo zato što nisu poštovana prava sva tri naroda u BiH. Neki ljudi nastavljaju da plove u pogrešnom smjeru, ali neće doći do luke u koju su htjeli. A to da će sada Srbi da odustanu od Republike Srpske ili Kosova, to su smiješne priče. To niko neće prihvatiti – rekao je Dačić za TV Pink.
On je ocijenio da izjave “da svi problemi u BiH potiču iz Republike Srpske” predstavljaju zamagljivanje problema, te dodao da problemi u BiH proističu iz tumačenja Dejtonskog mirovnog sporazuma onako kako nekome odgovara, a to je da se ne uzima slovo Dejtona nego duh, odnosno šta bi se mislilo time.

– A mislilo se ono što piše, i ništa više. Dejtonski sporazum nije naše čedo, njega su napisali Amerikanci, oni su stvorili Republiku Srpsku. A što? Pa zato što su morali da verifikuju stanje na terenu, a to je da BiH može da opstane samo ako je država ravnopravnih naroda i entiteta i to je suština – konstatovao je Dačić.

Dačić se osvrnuo i na izjave ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa, te mnogobrojne reakcije koje je izazvao. Ministar vanjskih poslova Srbije je rekao da je problem što u BiH ne postoji usaglašena politika.

Dačić je rekao da su u Sarajevu Vranješa uzeli kao primjer, ali da je on (Dačić) svjedok “primjera ponašanja muslimana i Hrvata u diplomatiji BiH u slučajevima kada nisu donijete nikakve odluke, a njihovi predstavnici u međunarodnim organizacijama i stranim zemljama zastupaju svoje nacionalne stavove koji nigdje nisu verifikovani”.

Dačić je upitao “šta se dešava sa prijetnjama ratom koje daju Naser Orić ili zvaničnik Denis Bećirović”.

On je rekao “da je Alija Izetbegović pisao knjige o islamskoj državi, a da u tim knjigama piše da islamska država ne može da bude u kohabitaciji sa parlamentarnim sistemom, sistemom zapadne demokratije, te da njihov sistem mora da nastupi kada dobiju većinu.”

– Sad ovdje neko priča šta je rekao Vranješ i da li je neko dobio stipendiju. Јedno vrijeme u Sarajevu su gledali gdje su upaljena svjetla u ponoć za vrijeme Nove godine, jer islamska država ne slavi Novu godinu – rekao je Dačić.