Home Novosti BiH JADRANKA KOSOR O POTEZU ANDREJA PLENKOVIĆA U SARAJEVU: “Kako da BiH počne...

JADRANKA KOSOR O POTEZU ANDREJA PLENKOVIĆA U SARAJEVU: “Kako da BiH počne pregovore…”

(…) kad joj ne poštujete institucije.

Nekadašnja premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, oštro je osudila današnji postupak trenutnog predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Kosor je na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru, ukazala na nelogičnost stava Vlade Hrvatske.

“Kako mislite da bi BiH mogla početi pregovarati za članstvo u EU kad ne poštujete institucije BiH pa time dokazujete kako to i nije pravna država i u kojoj ne vrijede zakoni i Ustav te države. A jedan od temelja EU je, je li, vladavina prava”, upitala je Kosor.

Na sastanak sa Željkom Komšićem, Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović stigli su predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i premijer Nizozemske Marko Rutte. Hrvatski premijer Andrej Plenković iako je bilo planirano nije došao. Čak je u svečanom salonu uz zastave EU, BiH i Nizozemske bila postavljena zastava Hrvatske

Nakon toga, premijer Hrvatske Andrej Plenković pojavio se u zgradi institucija BiH gdje je održan sastanak sa delegacijom Vijeća ministara BiH. I zatim sastanak sa Zajedničkim kolegijem Parlamentarne skupštine BiH

U međuvremenu, saopćenjem je reagirala i hrvatska Vlada, koji su naveli da što se tiče sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH, konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem.

“Koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske”, naveli su iz Vlade RH.