Home Novosti Jasmina iz Sarajeva živi u Švedskoj, njeno iskustvo promijenit će vam sliku...

Jasmina iz Sarajeva živi u Švedskoj, njeno iskustvo promijenit će vam sliku o toj zemlji: ‘Kad sam krenula u školu, šokirala sam se’

Influenserica Jasmina Stambolić iz Sarajeva već duže vrijeme živi u Švedskoj, koja slovi za jednu od najsretnijih zemalja na svetu. Međutim, ako je suditi prema njenom iskustvu, ni u Skandinaviji nije sve tako sjajno kako se čini.

Ona je sada korisnicima Tik Toka u videu otkrila neke stvari koje su je u Švedskoj neugodno iznenadile, ali je naglasila da je to “isključivo njeno mišljenje i da ne mora da znači da svi imaju isto iskustvo”.

– Ovdje ne postoji poštovanje u školama… Kao osoba koja je završila osnovnu školu i dvije godine gimnazije u Sarajevu, kada sam krenula u školu u Švedskoj, doživjela sam blagi šok – naveča je mlada influenserica, dodajući da tu misli na osnovnu i srednju školu, te da je fakultet totalno druga priča.

– Ovdje u školi tokom nastave smijete da žvaćete, jedete, pijete, nosite kačket na glavi… Smijete da nosite garderobu koju želite. Djevojke mogu da dođu u minićima, da im sve ispadne i naprijed i nazad. To nikog ne zanima, što je bilo jako čudno za mene. Ja sam u gimnaziji u Sarajevu nosila uniformu – navela je.

Otkrila je i da u Švedskoj niko ne persira starijim ljudima. Opisala je jednu neprijatnu situaciju iz škole.

– Bila je situacija u kojoj je jedna djevojka konstantno pričala. Nastavnik ju je opominjao i opominjao. Na kraju je njoj dosadilo da je on opominje, pa je ustala, počela je da viče na njega, opsovala mu, uzela svoje stvari, otvorila vrata i izašla. Toliko je lupila vratima da mislim da je čitava škola odzvonila i nikom ništa – ispričala je Jasmina.

Navela je i učitelji nemaju nikakva prava.

– Ako želite da učenika izbacite iz učionice, a dijete to ne želi, šta će on? Ništa. Ne daj Bože da slučajno nekog uzmete za ruku i da mu kažete: ‘Izađi.’ Dere se: ‘Prijaviću te, prijaviću te. Udaraš me’ – pojasnila je.

U videu je govorila i o jednom od ozbiljnijih problema u Švedskoj, a to je kriminal…

https://vm.tiktok.com/ZM6WBFRG7/