Home Novosti BiH JAVNOST U BiH ZAPREPAŠTENA: Otkrivena duboko čuvana tajna višemilionskog švicarskog računa bh....

JAVNOST U BiH ZAPREPAŠTENA: Otkrivena duboko čuvana tajna višemilionskog švicarskog računa bh. carinika

Istraživanje je nazvano „Švicarske tajne“ (Suisse Secrets) i u njemu je učestvovalo više od 160 novinara iz 39 država koji su mjesecima pregledali hiljade bankarskih podataka i intervjuisali insajdere, eksperte i tužioce, pretraživali sudske i finansijske baze i arhive.

Među klijentima švicarske banke “Credit Suisse” je bilo kriminalaca, diktatora, obavještajaca, ljudi pod sankcijama, kao i političara sa ogromnim bogatstvom. No kako navodi Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), račun je imao i bračni par Jovanović iz Doboja.

Podatke o bankovnim računima u „Credit Suisse“ u Švicarskoj je anonimni izvor dostavio novinarima njemačkog lista Sueddeutsche Zeitung, što su oni podijelili sa kolegama iz 47 medijskih organizacija širom svijeta – uključujući KRIK u Srbiji, The Guardian, novinarska mreža Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i mnogi drugi.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je također učestvovao u istrazi te objavio saznanja o Jovanovićima koji su navodno kupili 13 nekretnina u zemlji i inostranstvu, a na računu u Švicarskoj skupili su oko tri miliona KM.

Janko je šef carinske ispostave ‘Brod’, a Jovanka predsjednica Okružnog privrednog suda u Doboju. Njihovi prihodi ni približno ne pokrivaju milionska ulaganja u imovinu, navode u CIN-u.

Istraživanje je nazvano „Švicarske tajne“ (Suisse Secrets) i u njemu je učestvovalo više od 160 novinara iz 39 država koji su mjesecima pregledali hiljade bankarskih podataka i intervjuisali insajdere, eksperte i tužioce, pretraživali sudske i finansijske baze i arhive. Podaci se odnose se na više od 18.000 bankovnih računa koji su bili otvarani od 1940-ih pa sve do posljednje decenije. Na njima je ukupno bilo više od 100 milijardi dolara.

Kako javlja KRIK, uzbunjivač koji je novinarima dostavio ove podatke rekao je, između ostalog, da je to učinio jer vjeruje da su švicarski zakoni o bankarskim tajnama nemoralni.

“Zaštita finansijske privatnosti kao izgovor samo pokriva sramnu ulogu švicarskih banaka kao saradnika onih koji vrše utaju poreza. Ova situacija omogućava korupciju i izgladnjuje zemlje u razvoju kojima su poreski prihodi preko potrebni,” rekao je navodno izvor.

KRIK navodi da je među klijentima banke bio Italijan optužen za pranje novca za italijansku kriminalnu grupu Ndrangeta; direktor Siemensa koji je navodno podmićivao nigerijske zvaničnike za ugovore o telekomunikacijama, bivši ministar odbrane Alžira Kaled Nezar, bivši šef venecuelanske obavještajne službe Karlos Luis Agilera Borhas. Račun u banci imao je navodno i jordanski kralj Abdulah II, koji je na njemu držao više od 230 miliona švicarskih franaka (oko 220 miliona eura), iako je njegova zemlja svake godine prikupljala milijarde inostrane pomoći.